Това са любопитни факти за потенето при мъжете и жените!

От мъжете тече пот като вода, а на жените просто им е топло – природата е намерила различни начини да понижи температурата на тялото при двата пола.

Потене

Въпрос на хормони?


При еднакво физическо натовар¬ване мъжете се потят повече от жените. Японски изследователи добавят също, че потенето при мъжете започва по-рано по време на усилието. Мъжкият хормон тестостерон повишава отделянето на пот и така усилва физическия капацитет на тялото. По-лекото потене при жените пък ги предпазва от обезводняване, към което са по-склонни от мъжете.

Топли вълни нощем

Нощното потене може да се дължи на стрес, прекалено затоплено помеще¬ние, прекалена консумация на алко¬хол и възбуждащи напитки, прием на някои лекарства. Понякога то е признак за хипертония. Хормоните също повлияват отделянето на пот – при жените нощните топли вълни се дължат на понижено производство на естрогени по време на менопаузата или на месечния цикъл. Високите стой¬ности на тестостерона също водят до по-оби лно потене.

Опасно е да не се потим

Дейността на нашите над 3 милиона потни жлези с годините на¬малява и отделяме все по-малко пот. Това оз¬начава, че се затруднява охлаждането на тялото, а сигналите за обезводняване стават все по-незабележими. Ето защо с възрастта е необходимо да пием вода, дори да не усещаме

жажда.

Знаете ли, че…

Потта на жените има лека миризма на…лук.

Жените обичат да усещат потта на мъжете само в периоди на овулация.

Потта на мъжете съдържа феромони – химически вещества, които действат като покана за любов.

Мъжете отделят по-миризлива пот, защото в космите им се задържат бактерии, които се размножават във влагата.

Дезодорантът не помага?

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар