Трябва ли да плащаме на детето за отлични оценки?

Ти лайф за Лекува

На пръв поглед може да ви се стори, че това е разумно. Кое дете не би поискало да получава пари за ученето, с което така или иначе се занимава? Всъщност нещата не са толкова прости. Ще се опитаме да разнищим въпроса защо тази схема на практика не работи.

Докато учи в училище, детето само придобива навици за бъдещата си работа, а не я върши. То има задачата

отлични оценки

Има значение какво училище избирате, за да му бъде интересно

да усвоява нужните знания, да се учи да прави изводи, да поправя грешки, които са неизбежни в учебния процес.

Анализът на собствените грешки и направените изводи играят много по-важна роля в образованието, отколкото точното и безгрешно следване на някакви инструкции. А умението за анализиране на информацията някак не се съчетава в тази система с материалните поощрения и глоби.

За какво да се глобява – за неправилно решена задача или за неправилно направен извод? И какво да се поощрява – точно преразказан текст или опит за самостоятелен анализ?

Когато избирате да заплащате на детето си за ученето като за работа, вие създавате у него впечатлението, че неговото учене е по-необходимо на вас. Така детето получава прекрасен инструмент за по-нататъшни манипулации над вас – може да поиска да му плащате и за курсови работи в университета…

Някои „възрастни деца“ дори шантажират родителите си, като ги заплашват, че ако не получат пари, ще зарежат института…

Доверие в отношенията

Всяко дете иска да бъде обичано в семейството и харесвано от приятелите си, пише „Журнал“. Затова е много важно отношенията с детето да не са в пряка зависимост от неговите училищни успехи. Иначе то не само ще загуби интерес към ученето, но и ще се отдалечи от вас. И така, как трябва да се градят отношенията между родителите и децата?

– Ако за вас е важно дали детето ще овладява всички знания и умения добре, трябва да сте „в час“ с нещата, които изучава. Вместо да му пишете домашните, говорете си кой предмет му е интересен и какво знае по него – така ще се ориентирате какви са знанията му.

– Обръщайте внимание как е получена оценката – понякога е по-добре петица за необичайно решение на задача, вместо шестица – за точно преразказване на правило.

– Посещавайте заедно музеи, изложби – ще ви дават много поводи за обсъждане на видяното.

– Учете го да ползва речници, енциклопедии, а не само да сваля от интернет готови реферати.

– Трябва да умеете да поддържате разговор с детето си на теми, свързани с нещо извън училище. Детето се интересува от скъпи коли? Обсъждайте заедно дизайна или работата на двигателя (това е тема по-скоро за татковците). Така хем ще контактувате, хем ще се развива познавателният му интерес. Децата обичат да научават новости.

Разбира се, не всеки родител е педагог по рождение. И не всеки има много време за детето си. Но каквито и да са обстоятелствата, развитието на детето е важно.

Има значение какво училище избирате, за да му бъде интересно. А за гимназия – нека вашият наследник изказва желанията си, а вие обсъждайте с него, за да може да вземе решение.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар