Тези малки промени ще изгонят завинаги безсънието!

Има наистина лесни начини да си осигурим здрав нощен сън, без да прибягваме до лекарства.

За да сме свежи в утринните часове, е нужно само едно – добре да сме се наспали. Най-важното е

спане

Тялото най-добре се възстановява по време на дълбокия сън

продължителността на съня да е в определени рамки, без да се забравя, че нуждата от сън е много индивидуална.

От съществено значение също е да се възползваме пълноценно от фазите на съня. Тялото най-добре се възстановява по време на дълбокия сън. Ако той не е пълноценен, се будим уморени и понякога раздразнителни.

Чаша силно кафе и свеж душ могат да помогнат, ако става дума за случайно лоша нощ. Но ако безсънието се повтаря, започват проблемите – натрупваща се умора, спад на имунната система, трудно съсредоточаване, главоболие, безразборно хранене, тревожност…

Планината от неизпълнени задачи от своя страна предизвиква сериозен стрес, който още повече влошава съня.

Овладяваме стреса, за да спим по-добре

Да започнем с това, което зависи от нас. Как преминават вечерите ни? Какво вечеряме и в колко часа? Какво правим, преди да се запътим към спалнята?

Философът Ницше, който е страдал от безсъние, пише: „За съня трябва да се мисли всеки ден”. Наистина, начинът, по който е организиран денят, влияе пряко на нощния сън, пише „Здpaвен журнaл“. В рамките на възможното, трябва да си осигуряваме физическо изразходване и свеж въздух.

Ако добрите навици се окажат недостатъчни, можем да се обърнем за помощ към природата. Но първо лекарят трябва да определи дали проблемите със съня не се дължат на някакво заболяване – гастроезофагиален рефлукс, депресивни състояния, сънна апнея, дисфункция на щитовидната жлеза, диабет и др.

Любопитно за съня

Изследване, проведено в университета на Оксфорд, показва, че традиционният начин за борба с безсънието – броенето, не е ефикасен. Тази умствена дейност е крайно скучна и само увеличава чувството за безпокойство, което допълнително пречи на заспиването.

До началото на индустриалната епоха много западнооевропейци са разделяли нощта на две: „първо спане“ и „второ спане“. Те си лягали веднага след като се стъмни, спели по четири часа и след това се събуждали за около час или два, по време на които се молели, пушели или си припомняли сънищата си, правели любов, а понякога дори посещавали съседите си.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар