Защо и колко витамини трябва да пием през зимата?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Дните все още са кратки, слънцето рядко пробива сивото зимно небе… и атмосферата е малко тъжна. Но витамините притежават силата да повдигнат духа ни и да преборват зимната депресия.

Витамините

Недостигът на естествена светлина през зимата води до спад в производството на серотонин и допамин – два невротрансмитера, които играят основна роля за човешката енергия и за доброто настроение. Дори и когато има слънце, откритата кожа в студения сезон е съвсем малка по площ, за да синтезира витамин D, необходим за имунитета и психическото равновесие. За щастие има как да се противопоставим на това. Като начало пийте витамин В комплекс и разнообразете храната си.

Витамин В5


Това е витаминът антистрес. Той въздейства на нервната система и на надбъбречните жлези. Играе роля и за регулирането на адреналина.

Можем да си набавим витамин В5 чрез консумацията на черен дроб, карантия, слънчогледови семки.

Витамин В12

Той е съществен за правилното функциониране на нервната сис­тема, особено за производството на невротрансмитери. Недостигът му може да предизвика форма на анемия.

Най-добри източници на витамин В12 са морските дарове и говеждият черен дроб.

Витамин В9

Помага за преодоляване на вредния ефект от сезонната депресия, тъй като въздейства върху невротрансмитерите, които регулират настро­ението.

Витамин В9 има е зеленчуците със зелени листа (спанак, зеле…) и е цитрусовите плодове. Най-добре се усвояват ценните съставки на цитрусите, когато ги консумираме самостоятелно и извън храненията. В лененото семе се съдържа и витамин В9, и Омега 3, но трябва да го използваме смляно, иначе няма да можем да се възползваме от качествата му.

Витамин D

Той стимулира имунната система и намалява умората, помага за усвояването на калция и предпазва от ставни болки и остеопороза. Но витамин D продължава да изненадва със свойствата си – установи се, че играе предпазна роля и по отношение на сърдечносъдовите заболявания и диабета. Освен това неговата разновидност D3, която произвежда самият организъм, е ефикасна срещу ракови клетки.

Витамин D се съдържа в мазните риби (особено в дивата тихоокеанска сьомга), жълтъка на яйцето, телешкия дроб и гъбите.

За да разберете дали страдате от недостиг на витамин D, трябва да си направите кръвен тест.

Магнезий и Омега 3

И магнезият, и мастните киселини Омега 3 оказват благоприятен ефект върху нервната система.

Най-много Омега 3 има в растителните масла, а магнезий – в шоколада.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар