9 простички правила за преодоляване на трудните моменти

На всекиго се е случвало – грижите ни затрупват, просто не можем да излезем от кръга на тревожните мисли. Ето как можете да се справите.

1. Ти какво смяташ за това?

трудни моменти

Всеки има лоши дни

Понякога се тревожим много, а става въпрос за дребни неща. Лесно можем да разберем дали проблемът, който ни притеснява, е значителен. Просто трябва да поговорим с някого, да попитаме например приятелката си или сестра си какво мислят за това.

2. Да сортираме грижите си

Така решаваме поне половината от проблема. Когато сме стресирани от неприятностите, загубваме перспективата и не знаем с какво да започнем. Вземете едно листче и напишете какво ви притеснява, като подредите грижите си по важност. В повечето случаи дори само това ще ви облекчи веднага.

3. По-малко самокритичност, моля!

Има черни дни, в които не ни върви и се смятаме за неудачници. Всеки ги е преживявал. Често обаче става въпрос за дреболии. Поемете дълбоко въздух и се запитайте дали си заслужава да се чувствате толкова виновни. Ще видите, че нещата не са толкова страшни.

4. Повече позитивизъм

Когато мислите, че не се справяте, съставете списък с всичко, което ви се струва отрицателно. След това зачертайте негативните изречения и ги заменете с положителни. Например вместо „Имам проблем…“, напишете „Имам задача…“.

5. Решете как ще действате

Когато сте изправени пред някакъв проблем, не забравяйте, че той може да има много решения. Затова изберете едно и го следвайте. Това ще ви облекчи много.

6. Не задълбавайте в проблемите

Въпроси и въпроси идват непрекъснато, един след друг. Истинска въртележка на грижите. Спрете веднага!

Ако е през нощта, станете, вземете топъл душ и пак си легнете, пише „Журнал“. А през деня прекъснете за малко това, което правите, излезте за кратка разходка и дишайте дълбоко. Трябва да се откъснете от този порочен кръг.

7. Задръжте за малко

Време е за похвала. Често си мислим, че няма светлина в края на тунела. Но не е така. Спрете, направете пауза и помислете какво вече сте постигнали. Заслужавате си похвалата. Усмихнете се на себе си в огледалото.

8. Хайде да не прекаляваме

Разбира се, с постоянство и усърдие много може да се постигне. Но нека ви е ясно, че не можете да контролирате всичко около вас. Понякога разчитайте и на близките си. Те в повечето случаи с радост ще ви помогнат.

9. Станете почитатели на самите себе си

Всеки понякога се съмнява в себе си, но това не помага. При криза трябва високо и ясно да заявите, че си имате доверие. Можете да го напишете на листче и да го залепите на хладилника или на вратата на гардероба – „Вярвам в себе си!“

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар