Терапия с приказки – вижте какво представлява и за какво помага

Когато възпитаваме децата си, можем да разчитаме на вълшебствата, които ни идват на помощ във вид на… приказки. Днес в психологията има цяло направление, което се нарича именно така – приказна терапия.

Хората отдавна са забелязали, че приказката е най-достъпният за възприемане жанр от малките. Чрез нея се предават не само житейски опит, но и морални норми и принципи на поведение. Именно тези качества на

приказки

Приказката е най-достъпният за възприемане жанр от малките

приказките според психолозите са много удобни като съвременен начин за възпитание. Приказката е описание на различни житейски ситуации, с които на детето му предстои да се сблъска.

Историите подсказват как трябва да се постъпва и как – не, дават идеи за решаване на проблеми. Значи приказката е удобен начин да обясним достъпно на детето нещо важно, да му демонстрираме причините и последствията от определени постъпки, правилните и грешните решения и думи.

Приказната терапия се базира на това, че детето се самоотъждествява с главния герой и се учи от неговите грешки. И това позволява да се решават различни проблеми, например детската грубост, инат, капризи и непослушание.

Как да станете „приказник“

За съжаление, няма приказки за всички ситуации, с които се сблъскваме, нито герои, чиито характери напълно да съвпадат с характера на детето.

Има изход: сами си измислете приказка! Тя ще е великолепна, защото ще е възможно най-близо до истинската ситуация и приликата на героя с вашето дете ще е максимална.

Приказката може да започва с: „Имало едно време едно момченце, което много приличало на теб…“ После в измисления сюжет опишете истинския проблем, който се опитвате да решите с детето си, като проблем на героя и задължително обърнете внимание на това какво преживява той.

Нека детето да разбере, че някой има същите трудности като него, пише „Журнал“. Отначало героят може да бъде груб, агресивен, мързелив, но накрая трябва да се справи със своите недостатъци, като ситуацията ще го научи как да го направи.

Разбира се, финалът трябва да е оптимистичен: героят се справя блестящо с проблемите и намира правилното решение.

Може да измислите приказка, в която главен герой да бъде нещо (предмет), което детето не обича или от което се страхува.

Например приказка за четката за зъби, която страда, защото децата не я обичат – това може да накара детето да започне с удоволствие да си мие зъбите.

Кога идват резултатите?

Не очаквайте приказната терапия да има мигновен резултат. След едно прочитане на приказката детето едва ли веднага ще стане послушно или ще се научи да си прибира играчките.

За да се справите с някой проблем, е нужна дълга и усилена работа. Пък и не е достатъчно само да прочетете приказката. Важно е да обсъдите с него прочетеното така, че детето да успее да намери в историята решение на своя проблем.

Обърнете внимание на кой герой симпатизира вашето дете. Ако се окаже, че това е отрицателният герой, не му се карайте, а се опитайте заедно да намерите хубавите черти на този герой.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар