На 5 декември почитаме Свети Сава

На този ден се чества св. Сава Освещени, основател на много манастири и построил няколко болници в Палестина.

На 18 години влязъл в манастир, но прекарал дълги години като отшелник в пустинята. При него идвали много хора, които също искали да са далече от хорската суета.

Той наследил голямо богатство след смъртта на майка си и с парите построил много манастири и болници.

Свети Сава

Свети Сава

Според преданието Сава бил брат на св. Варвара и на св. Никола, тримата чествани един след друг. Затова се казва: „Варвара вари, Сава пече и меси, Никола гости гощава“.

Друго поверие гласи, че Сава била жена, свързана с царството на мъртвите. Затова на този ден жените раздават жито за душите на умрелите. Освен това е прието да се започва приготвянето на празничната трапеза за Никулден – вари се царевицата, боба и други ястия, които могат да се приберат на студено за празника на другия ден. На Савинден по стар обичай се пържат мекици, които се раздават за здраве и благополучие.

Според трето вярване Сава и Варвара били две светици девици, чиято мисия била да се грижат за здравето на децата и да са орисници на новородените.

Честит имен ден на Сава, Савка и всички, които празнуват.

 

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар