Как да се справим с инфекциите при детето?

Всички страдаме от атаките на инфекциите, но за подрастващия организъм на децата борбата с вирусите и бактериите е по-тежка и грижите не свършват с излекуването. Важно е да познаваме видовете инфекции и да потърсим навреме лекарска помощ за малкия пациент.

Дете с температура

Дете с температура

Патогенните микроорганизми са навсякъде около нас – малчуганите могат да ги „пипнат“ не само в детската ясла или градина, където се намират в контакт с много хлапета и се приема, че рискът е по-голям. Опасността от зараза се крие в дръжките на вратите, в градския транспорт, в пясъчника на детската площадка, по кората на плодове и зеленчуци… Ето какви са най-разпространените видове инфекциозни болести при децата и как да ги различим.


Ентеро- и ротавирусните инфекиии са най-честите при малките деца. Симптомите на тези болести са сходни с оплакванията при простуда или грип – коремни болки, гадене, разстройство, диария, повишена температура. Източник на заразата са болните и здравите заразоносители. Механизмът на предаване на инфекцията е фекално-орален (посредством отделяне на вирусите с изхожданията и последващо заразяване чрез поемането им през устата) и контактен (при контакт на заразни материи с ръката и после в устата).

Почти всички деца до навършване на 5 години в някакъв момент биват заразени с ротавирус. Обикновено първата среща с този стомашно-чре- вен патоген протича във възрастта от 3 до 5г., когато имунитетът вече е на едно по-високо ниво, и така спомага за по-благоприятен изход от болестта.

Хепатит А или болестта на мръсните ръие е вирусна инфекция, която причинява възпалително заболяване на черния дроб и може да го увреди. Вирусът навлиза в организма през устата, размножава се в тялото и преминава в изпражненията, с които се отделя в околната среда. Заразяването става при неспазване на добра лична хигиена или лоши хигиенно-санитарни мерки и условия (мръсни ръце, контакт между отпадни и питейни води, замърсяване на питейни води с изпражнения и т.н.). Може да се получи и чрез контакт с болния (или с храна, вода и предмети, докоснати и заразени от него).

Хепатит А не се проявява веднага, минават 2-3 седмици след заразата, но вирусът може да се „затаи“ и месец и половина. Карантинният период е 40 дни. Възпаленият черен дроб почти винаги оздравява и се възстановява напълно. След излекуването задължително се спазва диета. Единственият положителен момент в преболедуването на хепатит А е, че се създава доста устойчив имунитет към този тип вирус.

Дизентерията и салмонелозата са бактериални инфекции, които протичат тежко и причиняват поражения на целия детски организъм. Основните симптоми при тези болести са обща отпадналост, главоболие, втрисане, висока температура, болки в корема, гадене, повръщане, диария, при дизентерията се наблюдава и кръв в изпражненията. Всички тези оплаквания са характерни за стомашно-чревните интоксикации (отравяния). Най-често се развиват вследствие на прием на неподходяща за тях храна – недобре сварени яйца и месо, замърсени продукти и пропуски в хигиената. Деца, които са с дизентерия или салмонелоза, обикновено се приемат за лечение в болница.

 

 

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар