Пазете домашните си любимци от тези неща!

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

В съвременния свят домашните животни от пазачи и ловци са се превърнали практически в по-млади членове на нашите семейства, за които се грижим с много любов. Но не всички стопани на котки, кучета, гризачи или папагали си дават сметка, че в условията на градския апартамент техните любимци са в опасност не по-малко, отколкото на улицата.

котка

Високите етажи са опасни за котките

Една от сериозните опасности за вашите питомци могат да се окажат високите етажи. Това се отнася особено за котките – те обичат да се разхождат по балконите и да лежат по первазите, често се хвърлят след летящи птици, без да отчитат факта, че перилата на балкона… внезапно свършват. Това, че котките винаги падат на краката си и оцеляват, е само легенда: всъщност падането от високо често е свързано с нелечими, понякога смъртоносни травми. Дори и да сте намерили котето си под някой балкон известно време след падането, трябва незабавно да го заведете на ветеринар.

Кучетата падат отвисоко доста по-рядко и основно – по вина на стопаните си, които ги оставят дълго време сами в помещения с отворени прозорци. Самотата е способна да доведе дори най-спокойното куче до неадекватни действия, така че се погрижете животното да усеща вашето присъствие. На помощ може да ви дойде периодично повтарящ се запис с вашия глас или нещо, с което кучето е свикнало. Декоративните мишки, хамстери и пернати могат пък да пострадат при падане заедно с клетката от височината на шкафа, върху който сте я сложили – те могат да се контузят от частите на клетката или от някои аксесоари.

При птиците, освен да съобразявате местоположението на клетката и храненето, за да не им навредите, трябва да имате предвид и няколко други неща: има звуци (като звъненето на телефона), които много дразнят птиците. Не ги оставяйте и на течение. Повечето опасности за птиците у дома са свързани с пускането им от клетката: важно е да обезопасите помещението. Не бива да има съдове с течности или храни, неподходящи за птицата, пише „Журнал“. Важно е и да няма леснодостъпни електрически кабели (които те могат да прегризат и да ги удари ток), както и запалени електроуреди.

– Не по-малко опасни за домашните животни са и стайните растения – не всички, но някои със сигурност.

Инстинктите на животното, което живее в градско жилище, са притъпени и то трудно може да отличи отровното растение. Често те се нараняват и от различни видове кактуси – не става дума за смъртоносни, а за неприятни травми, които могат да доведат до възпаления.

– Храненето на животинките в домашни условия трябва да бъде според препоръчания порцион: не им давайте остатъците от вашата трапеза – те могат не само да затруднят стомашно-чревния им тракт, но и да получат отравяне или травми. Избягвайте и суровата храна: например не давайте на кучето сурово месо – термичната обработка унищожава причинителите на инфекции и паразитите.

– Ако вашата фамилия е нараснала с няколко нови члена (благодарение на кучето или котката), то бебефонът ще ви е пръв помощник: любопитните котета и кученца започват да изследват околния свят. И ги очакват не само открития, но и опасности: ако сте малко по-невнимателни, може да настъпите някой от мъниците, така че по-добре ги ограничете в едно помещение.

Другата опасност идва от големите тежки предмети, които могат да паднат върху тях, или пък животинките да се докопат до място, откъдето не могат да излязат самостоятелно – например под хладилника или пералнята. Ако сте в другото помещение и чуете по бебефона необичайни, по-силни звуци, поинтересувайте се какво се случва в „детската“ стая.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар