Зимните обувки имат петна от сол? Ето как се почистват!

Не, не е рано да говорим за това вече сме в сезона, когато снегът може да ни изненада всеки момент, така че трябва да сме подготвени.

Сол по обувките

Сол по обувките

Един от неприятните проблеми в снежни дни е почистването на обувките и ботушите от следите от сол, която разпръскват по улиците и пътищата, за да не се заледят и да станат хлъзгави. Как да ги „изтриете“, без да повредите повърхността на обувките, зависи от какъв материал са – гладка естествена кожа, велур или мъхеста материя.


Ако солените следи са останали по обувки от естествена кожа, старателно ги измийте под течаща топла вода, като обърнете голямо внимание на ръбовете и местата, където са шевовете – независимо дали са само декоративни, или са основни с цел при­крепване на горната част на обувката към подметката. Точно там, по шево­вете, се събира най-много сол. След това почистете цялата повърхност със стандартна мека четка за обувки. После е необходимо да оставите обувките да се изсушат. В никакъв случай обаче не бива да ги слагате близо до отоплителни уреди като духалки, електрически печки, калорифери, камини или върху радиаторите на парното – изделията от естествена кожа трябва да се сушат на стайна температура.

Случва се дори след такова старателно почистване на обувките от естествена кожа да останат бели следи от солта. Тогава вече вземете по-строги мерки – пригответе разтвор от три части оцет и една част вода. Натопете в него мек парцал или гъба и изтрийте замърсеното място на повърхността на кожената обувка, пише Журнал за жената.

В случай че следите от солта са много упорити или са останали от доста отдавна, опитайте да ги почистите с памучен тампон, напоен обилно с рициново масло. Това вече би трябвало да помогне, дори ще подхрани кожената материя.

За почистване на обувки от естествен велур от сол, можете да използвате слаб разтвор на бял дестилиран оцет във вода. Натопете мека гъба в оцетния разтвор, изстискайте я добре (да остане съвсем леко влажна) и я прокарайте по цялата обувка, не обработвайте само замърсеното място. По този начин ще избегнете образуването на петно от водния разтвор върху почистената част на велура. След това натъпчете вестници в обувките и така ги дръжте, докато изсъхнат добре – целта е да не си загубят формата. За да повдигнете фините власинки на изсъхналия велур, използвайте специална гумена или метална четка (продават се по магазините за обувки). Ако нямате такава, може да опитате със ситна шкурка или пемза за пети.

Някои модели зимни боти и ботуши са с кожа с косъм или мъхеста материя. Ако останат следи от сол по тях, опитайте да ги почистите с амонячен разтвор. Минете ги с тампон, намокрен в разтвор от една част 10-процентен амоняк и четири части вода. След това подсушете със салфетка и разрешете мъхнатата повърхност да „бухне“.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар