6 важни правила за възпитание на кучето

Всички се възхищаваме на дресираните кучета, които предано гледат в очите си своя стопанин и изпълняват всички негови команди. Всъщност и вашето куче може да бъде също толкова предано и послушно. Не вярвате ли?

куче

Кучето, което не слуша своя стопанин, просто не го уважава

Тайната на това идеално поведение се крие във възпитанието на кучето – в това колко грамотно и правилно се отнасяте към него.

Да започнем с това, че кучето, което не слуша своя стопанин, просто не го уважава. За да стане домашният ви любимец послушен и да имате ясни отношения с него, трябва да извоювате авторитет пред него и да заслужите доверието му.

Няма никакъв смисъл да опитвате да прилагате върху кучето човешките норми на възпитание. При кучетата действат други методи и отношения. Не забравяйте, че техните предци са вълците, така че всяко куче по подразбиране е готово свято да спазва правилата на вълчата глутница и да уважава „старшия“ в групата – алфа самеца, лидера.

Наименованието не променя смисъла – това е фигурата, която притежава всички привилегии и установява правилата в глутницата. Независимо от това дали приемате тези правила на поведение, общуване и възпитание на кучето, те действат.

Просто е важно да ги прилагате на понятен за кучето език – да заемете във вашата глутница, която се състои от вас и вашето куче, мястото на водач. А послушанието – то идва след уважението, пише „Журнал“. Важното е, че ако се придържате към тази линия на възпитание, няма да ви се наложи да прибягвате към насилствени физически методи – можете да се насочите към съзнанието на животното.

И така: как да възпитате кучето? Преди всичко – трябва да сте последователни. Приели веднъж тези правила, вие – като водач на глутницата – трябва да се придържате към тях постоянно, независимо от настроението си и от обстоятелствата.

Правила:

1. Всяка глутница си има йерархия – вие сте лидерът. Затова се храните първи и след като свършите, животното пристъпва към своята вечеря. То трябва да разбира това и да умее да чака. Поставете пред кучето паничка с храна, но му дайте команда да чака. Като свършите, му позволете да се храни. Не хранете кучето от масата – това не само вреди на здравето му, но разваля и характера му – то започва натрапчиво да проси.

Запомнете, че ласката и похвалата трябва да бъдат заслужени.

2. Вашият дом е ваш и кучето трябва да знае, че има определени ограничения за придвижването из помещенията. Има стаи, където кучето не бива да влиза, както и места, които не са за кучето – като дивана например.

3. Кучето трябва да си има свое място. Вашето легло и диван са ваша територия, а кучето ще спи там, където му покажете.

4. В животинска среда лидерът никога не влиза втори. Ако кучето ви тича преди вас и иска да влезе първо, то значи не ви смята за водач.

5. Дори по време на игра кучето не трябва да ръмжи по стопанина си. Ако го прави, значи не е признало вашето лидерство и е готово да го оспорва дори и с помощта на игра. Ваше право е да започвате и завършвате играта.

6. Ако кучето лежи, преграждайки пътя ви, при вашето приближаване трябва да стане и да ви пусне. Накарайте го да направи това с помощта на команда.

Струва ви се сложно и жестоко? Не е така: доброто възпитание на кучето наистина изисква усилие – вие трябва да преодолеете слабостите на характера си, а кучето – да се откаже от капризите си. Все пак вие искате да имате до себе си куче, което няма да ви предаде и което ви уважава? Тогава бъдете търпеливи и възпитавайте подобаващо своя домашен любимец.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар