Ходите ли достатъчно пеша? Вижте защо е важно!

Ходенето пеша е основата на доброто здраве. За щастие то е достъпно за всеки и навсякъде. Поставете си целта да извървявате 10 хиляди крачки на ден – такава е препоръката на Световната здравна организация. За да не броите, си набавете крачкомер.

Ходене

Ходене

Най-напред, защото е тренировка за сърцето и белите дробове. Освен това помага да поддържаме оптимално тегло, което е превенция срещу диабета. Изследователите смятат, че ходенето пеша предпазва от някои видове рак – на млечната жлеза, на простатата и на дебелото черво, възпира и остеопорозата. Чрез въздействието му върху хормоналното производство в организма редовното ходене пеша укрепва паметта и преборва стреса. Много важно предимство на този умерен спорт е, че няма опасност от травми, тъй като тялото е в постоянен контакт със земята, няма подскоци и резки натоварвания.


Намерете точния ритъм

Ходенето пеша е спорт с умерено натоварване, което означава, че трябва да усетите загряване и леко задъхване. Иначе казано, бавното скитане по улиците няма нищо общо с тази спортна дисциплина. Но не бива и да ускорявате прекалено много крачка, защото това крие риск от прекомерно забързване на пулса. Има много лесен начин да разберете дали сте намерили точния ритъм – ако по време на ходенето сте в състояние да водите разговор или да си тананикате, дори това да е малко по-трудно, отколкото в статично положение, значи се движите по оптимален за вас начин.

Заложете на добрата екипировка

Можете да походите и с обувките, с които сте отишли на работа, но не повече от десетина минути. За по-сериозно ходене ви трябват подходящи маратонки с амортизиращи подметки. За походи в планината си набавете непромокаеми обувки, които обхващат и глезените, с грайфери на подметките, за да избегнете хлъзгането.

Северно ходене за по-силно тяло

Този спорт, практикуван главно в скандинавските страни, днес привлича хора от цял свят. Щеките за северно ходене, които могат да се употребяват дори за движение из града, позволяват да се разпредели натоварването между горните и долните крайници и в този смисъл са щадящи за ставите. Натоварват се 60% от мускулите на тялото, включително и коремните. Увеличава се скоростта на движение и разходът на енергия – до 500 ккал на час. Препоръчват се разходки от час и половина.

По-бързо за по-добър ефект

Активното ходене пеша е със скорост от 6-8 км в час. При тази скорост се изгарят средно по 300 ккал на час, което се равнява на 25 минути бягане. За да разберете с каква скорост се движите, направете няколко тренировки на бягаща пътека с брояч.

В планината – и полезно, и приятно

Възползвайте се от почивните дни, за да влезете в контакт с природата. До повечето населени места в България има гористи и планински местности, където можете да се движите по сигурни маршрути, в приятната компания на вашите близки и приятели. Планинският въздух тонизира целия организъм, а красотата на пейзажите радва душата.

 

МАСЛО ОТ МОРКОВ За здрава, красива и защитена от вредните UV лъчи кожа!

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар