Как може йога да ви помогне да бъдете спокойни и щастливи

Никой не знае със сигурност колко стара е системата йога, но скорошни археологични свидетелства подсказват, че тя може да е на 5000 години.

йога

йога

Много древни статуи показват хора в йогистки пози, очевидно медитиращи, което подчертава, че ние на Запад мислим за йога така, сякаш тя е само една част от цяла философска система, чиято крайна цел е просвещението — единението с Върховното същество, или, в по-съвременни термини, постигане и поддържане на състояние на спокойствие и щастие.


Медицински и научно доказана на физическо и психично равнище, йога може успешно да се използва като терапия от хора, които страдат от болки в гърба, артрит или ревматизъм — в действителност йогистките пози могат да помогнат почти при всички физически оплаквания, известни днес. Като средство за насърчаване на релаксацията, нормализиране на високото кръвно налягане, облекчаване на тревожността или справяне със стреса йога е също толкова ефективна днес, колкото е била и преди хиляди години.

КАКВО МОЖЕ ДА ЛЕКУВА ЙОГА?

Целта на йога е да подобри цялостното здраве и да се облекчават доста оплаквания. Редовното практикуване на йога помага при:

  • стрес и свързани със стреса разстройства
  • хипертония и проблеми с кръвообращението
  • болки в гърба и тила
  • астма и други хронични заболявания
  • стомашни разстройства, включително синдром на чувствителните черва
  • умора и безсъние
  • артрит и ревматизъм
  • тревожност и депресия.

Форми на Йога

Съществуват много форми на йога. Най-известните традиционни форми, например хата, раджа, аштанга, кундалини и тантра, са били адаптирани и в някои случаи примесени и адаптирани от такива велики съвременни майстори (йоги) като Йенгар, Сивананда и Джойс.

Хата йога. Сега обикновено се смята, че това е формата, която подчертава физическите пози (асана) и техниките на контрол върху дишането (пранаяма).

Раджа йога. Днес се разглежда като включваща предимно медитация, тъй като се основава по-скоро на психичните аспекти на йога, а не на физическите асана.

Аштанга. Комбинира елементи от хата и от раджа. Основата на практиката е свързването на изморителните хата пози в течащо, почти непрекъснато движение, докато се използва разумът, за да се въздейства върху дишането с периодични начупвания с няколко физически “заключвания”.

Кундалини йога. Традиционно е наричана “намотаната змия” в основата на гръбнака. Някои практикуващи се концентрират върху “повдигането на кундалини” — процес на събуждане на тази спяща, неуловима енергия, така че тя да се придвижи по гръбнака към главата, активирайки основни енергийни центрове (“чакри”) и в крайна сметка причинявайки промени в съзнанието.

Тантра йога. Основава се на текстове, които подчертават значението на събуждането на силата кундалини и представят подробни описания на неуловимите енергийни центрове на тялото. Една нейна част има за цел да поддържа сексуалното удоволствие, събудено и поддържано чрез ритуализираното сношение, като средство за повишаване на съзнанието. Класическата тантра обаче включва и асана и пранаяма на хата йога.

Различните стилове на йога са подходящи за различни темпераменти и физически способности. Например аштанга йога има репутацията на системата с най-големи физически изисквания. Някои учители по йога признават това чрез “предписване” на индивидуални програми от асана на учениците си и чрез промяната им в процеса на прогресиране на ученика.

Порция смях! Това са животни, които правят йога по-добре от теб (17 снимки)

Правете редовно тези две много лесни упражнения за начинаещи от йога

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар