Как да си направите красиви домашни туршии – рецепта и снимки

Много рецепти има за правене на туршия, но най-естествената ферментация се получава, когато към зеленчуците се добави само преварена вода с морска сол. Освен това можете да използвате въображението и таланта си и да нарежете зеленчуците, както е показано по-долу на снимките.

Красива туршия

Красива туршия

Необходими са ви по един килограм от следните зеленчуци, които може да се поберат в два или три буркана от три литра:


Карфиол

моркови

зелени домати (или червени от тези продълговатите, които са за консервиране)

целина – листа и стъбла

краставици

тиквички

вода

морска сол

зърна черен пипер

чесън

За още по-добър вкус можете да добавите към всеки буркан по две люти чушлета и една ябълка.

Инструкции:

Нарежете зеленчуците и ги подредете в трилитров буркан. Зелените домати, ако са дребнички, можете само да ги продупчите на няколко места, без да ги режете. Ако използвате червени домати, също ги сложете цели без да ги дупчите. Най-отдолу и най-отгоре сложете листа целина, а между зеленчуците – черен пипер на зърна и няколко скилидки чесън.

Сварете един литър вода с две супени лъжици морска сол, докато се разтвори добре. Оставете леко да изстине и с още топлата солена вода залейте зеленчуците. Водата трябва добре да покрива зеленчуците, за да може да ферментират без да се развалят. Приберете буркана в килер или на друго тъмно място, като го покриете с мека памучна кърпа, за да има възможност да влиза въздух за ферментацията. От топлата вода започва бързо да ферментира и е готова за около 2 до 3 седмици. След втората седмица започнете да опитвате и когато ви хареса на вкус, поставете я на много студено и тъмно място, може и в хладилника, най-отдолу. Изчакайте поне 3 седмици, преди да я отворите за ядене.

А ето и още креативни идеи за нарязване на зеленчуци.

turshya5

Тиквичките нарежете на кръгове, след това направете назъбени краища, а в средата изчистете семето и поставете морков.

turshya3

turshya4

Зелените листа се получават като отрежете тиквичката по дължина, все едно ще я белите, но по-дебело и след това с остро ножче направите продълговатите нарези.

MAGICBELT

MAGICBELT – магнитен колан помага при болки в кръста и гърба

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар