Страх ли ви е да летите със самолет? Решението на този проблем е тук!

Пребиваването във въздуха не е най-естественото състояние за човека, така че дискомфортът, който изпитват доста хора по време на полет със самолет, е напълно обясним.

Ето още защо се страхуваме от този вид пътуване и как можем да се справим.

Страх от летене със самолет

Страх от летене със самолет

Самолетът се управлява от някой друг, не от нас, затова не можем да контролираме ситуацията, не знаем какво се случва и как да действаме. Оттук идва и чувството за беззащитност, което буди естествена тревога у хората. Някои от нас успяват да го преодолеят лесно, докато при други усещането прераства в паника. Психолозите обясняват, че към втората група спадат хора, при които е нарушено базовото чувство за безопасност и защитеност, като това води до силно безпокойство у тях не само във въздуха, но и на земята.

Да се избавите от страха, с който сте живели с години, не е лесно. Може да се запознаете със статистиката за самолетните катастрофи, които са в пъти по-малко в сравнение с катастрофите със сухоземния транспорт, да прочетете как е устроена летателната машина, какъв е принципът на придвижване по въздушните пътища, но това е само външната страна на въпроса.


Най-добре е да решите проблема на вътрешно ниво, като усвоите някои техники за преодоляване на страха. Сред тях са практикуването на йога и релаксация. В йогата съществува специален клас „заземяващи“ упражнения (асани), които усилват чувството за безопасност и защита. Релаксацията, на свой ред, разтоварва не само тялото, но и ума – а именно той се явява главният източник на страх (както се казва, всичко е в главата). Когато умът се е „отпуснал“, значи се е доверил на ситуацията. Кажете си „Да, не съм наясно как е устроен самолетът, не разбирам как може да се вдигне във въздуха и да лети такава тежка машина, пълна с хора и багаж, но се доверявам на специалистите, които знаят и разбират повече от мен“. Може дори да си представите по време на полета как самолетът се носи уверено и стабилно високо сред облаците, сякаш някаква невидима сила го „държи“ във въздуха и го води към целта, а после го приземява точно на място.

НАСПЕТЕ СЕ ДОБРЕ преди полета

НЕ ЛЕТЕТЕ С ПРАЗЕН СТОМАХ (най-добре хапнете нещо тестено)

ПИЙТЕ КОЛКОТО Е ВЪЗМОЖНО ПОВЕЧЕ ВОДА по време на полета – пребиваването нависоко дехидратира организма, а в такова състояние чувството за тревожност се усилва.

ДИШАЙТЕ КОЛКОТО МОЖЕТЕ ПО-ДЪЛБОКО И БАВНО – приемането на кислород успокоява ума, а той, на свой ред, пропъжда тревожните мисли и успокоява дишането.

СТАРАЙТЕ СЕ ДА НЕ СЕДИТЕ НА ЕДНО МЯСТО ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ.

По възможност станете след излитане, когато вече не е задължително да сте привързани към мястото си с колана, разходете се по пътеката между седалките, отидете до тоалетната, разкършете се, разтръскайте ръцете и краката си – така мускулите се отпускат, кръвта се раздвижва. Правете си разходките из салона на самолета толкова често, колкото е възможно, без да пречите на останалите пътници или екипажа.

ЛЕТЕТЕ СЪС САМОЛЕТ КОЛКОТО Е ВЪЗМОЖНО ПО-ЧЕСТО (с практиката се свиква).

Още полезни съвети когато сте на дълъг път

В сезона на ваканционните пътешествия е добре да следваме някои препоръки, за да не ни се отрази зле на здравето дългото пътуване към курортното място.

При продължително седене в превозно средство се наблюдава задържане на течности в крайниците и малкия таз поради обездвижването. Това се случва особено често при възрастни хора, които взимат медикаменти за хронични заболявания. За да избегнете проблема, опитайте се да се раздвижвате на всеки час, ако сте с кола, влак или самолет. Слизайте при всяко спиране (шофьорите са длъжни да почиват на всеки три часа път). В случай че няма възможност да станете, протегнете си поне краката и завъртете стъпалата наляво-надясно в глезените, а после нагоре-надолу.

Не забравяйте за шийните прешлени в горната част на гръбначния стълб – кръговите движения на главата ще предотвратят схващането на врата и световъртежа, когато слезете от превозното средство след дълъг път.

Какво да правим, за да избегнем умората след дълго пътуване със самолет

Остави ме сама и болна в чужда държава!

Бизнес съветите на милиардер №1

 

Уникален атракцион – Мадуродам в Хага (снимки)

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар