Защо трябва да използваме технологиите без да им робуваме?

Смартфони, компютри и таблети не ни позволяват да се скрием от постоянния информационен поток. Те са удобни, но ние имаме нужда от изключване…

Технологиите и стресът

Технологиите и стресът

Още със събуждането сутрин към нас „потичат” новини от всякакво естество. Лични и професионални съобщения веднага изискват пълното ни внимание. Така стресът ни дебне от сутрин до вечер, че и през нощта. А колко по-спокойно си живеехме преди…

Всичко започна прекрасно. В средата на 90-те години интернет стана достъпен за всички и ни разкри невероятни възможности за общуване и бизнес. Днес се заражда нова тенденция – самите Google, Yahoo, Apple предупреждават, че децата трябва да бъдат предпазени от интернет. Компютрите и смартфоните вредят, според психолози, на креативността и на способността за съсредоточаване на учениците.

Четиригодишно изследване на канадски учени проследява използването на интернет в средите на хиляди висши кадри, преподаватели, пътешественици и студенти. Какви са изводите?


Постоянно „свързани”, прекалено стресирани

Компютрите бързо се превърнаха в основно оръдие на труда в съвременното предприятие. Висшите кадри са най-засегнати от този феномен. Почти всички твърдят, че им е невъзможно да си позволят да не бъдат „свързани”. 80% от тях са на мнение, че новите технологии им доставят повече информация и намаляват значително времето за обработването й. В същото време „зоната” между професионалния и личния живот добива все по-неясни граници. „Винаги на разположение” – това е реалността за огромен брой служители на фирми. 60% категорично заявяват, че с интернет в живота им е навлязъл и стресът.

Постоянната връзка се смята за доказателство за лоялност към предприятието, а освен това се появява страхът, че ако не сме в „мрежата”, можем да пропуснем прекрасни възможности.

Заплахата „бърнаут”

„Изключването” все повече става сим­вол на лична свобода, начин да се изтръгнем от йерархията и да обърнем внимание на собствения си живот. Тези паузи без интернет добиват витално значение, защото позволяват да се избегне модерната напаст „бърнаут” – професионалното пресищане, което води до изтощение и чувство за безпомощност.

Проблемът е там, че 72% от висшите кадри не могат да си представят живота си без постоянна връзка с предприятието. Една трета от тях смятат, че нямат право на изолация нито вечер, нито през почивните дни.

Насаме със себе си – една нова необходимост

Едновременно с тенденцията към все по-обсебваща технологична връзка с работата се развива и стремежът към осигуряване на лично пространство и време. От няколко години насам големите спа-центрове по света предлагат „пакети без интернет и телефон” за уикенда. Тези два дни без връзка със света се оказват доста ефикасни за преодоляване на стреса и безпокойството, породени от професионалната среда.

За любителите на пътешествията „изключването” също има благотворен ефект, тъй като само така човек може да се почувства другаде и да се остави на удоволствието да открие новото място със собствените си сетива. Анкетираните туристи говорят за чувство на облекчение в моментите без интернет.

Да използваме технологиите, но не да им робуваме

За психолозите въздействието на модерните технологии върху психиката е предмет на задълбочени проучвания. Съзнателното „изключване” говори, според тях, за необходимост да се възстанови „плътността” на времето, необходимо за „узряване” на човешките реакции – поглед назад в личната история, размисъл, медитация. Това е начин да се избегне спешността и незабавността на решенията, породени от диктата на новите технологии. Все по-осъзнато е желанието да ги овладяваме, вместо да им се подчиняваме. Всеки сам намира начин да се „еманципира” от интернет, като намалява времето, прекарвано в социалните мрежи, налага определен ритъм за преглед на пощата, „забравя” си телефона вкъщи и т.н. Приложенията за мобилни телефони, използващи геолокацията, са практични, но много хора ги възприемат като накърняване на личната свобода и риск от проследяване и наблюдение. Въпреки това постоянната връзка изкушава и на практика човек трудно се отказва от все по-съвършените технологии.

Всичко е в мярката, както се знае от древни времена.

Много лесни масажи против стрес! Не пропускайте!

Пет предложения как да намерите спокойствие и да се освободите от стреса

Чудното растение лавандула ще ви отърве от стреса само с присъствието си!

7 съвети за повече радост и по-малко стрес!

При силен стрес косата побелява преждевременно!

 

 

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар