Не всички микроорганизми по кожата ни са вредни! Вижте кои са тези, които ни пазят

Знаете ли, че човешката кожа е покрита с огромно количество бактерии, вируси и други микроорганизми, някои от които са безценни за здравето ни?

Кожата

Кожата

За какво служи кожната микрофлора?

Нейната мисия е да защитава епидермиса. Най-важното и оръжие е разнообразието на микроорганизмите – колкото по- многобройни разновидности живеят по кожата, толкова по-здрава е тя. Бактериите, които живеят по повърхността й са способни да предотвратят големи възпаления при рани и травми.

В нормално състояние те са около 250 вида, а при атопичната кожа (склонна към алергични реакции) са само 154.

Има два вида кожна микрофлора: резидентна, съставена от постоянни типове микроорганизми, които редовно се намират на определено място, и транзиторна, която включва микроорганизми, обитаващи кожата за часове, дни или седмици, но не по-дълго.

Хигиенната хипотеза

През 1980 година, когато проучвали детските алергии в Източна и в Западна Германия, британският епидемиолог Дейвид Стречмън установил, че в по-замърсените и по-бедни градове на Източна Германия децата страдат по-рядко от алергии, отколкото в по-чистите и богати градове на Западна Германия. Той предположил, че ограниченият контакт с бактерии и антигени повлиява неблагоприятно върху имунната система.

Така възниква т.нар. хигиенна хипотеза, която има отношение и към кожните заболявания. Те биват разглеждани като резултат от нарушен баланс на кожната флора заради въздействието на хигиенизиращи продукти. Това не означава, че трябва да спрем да се мием, а че е нужно да сме много внимателни с всички видове сапуни, лосиони и кремове, които използваме за кожата си.


Антибактериалните сапуни например могат да поразят нейната естествена микрофлора и да доведат до няколко негативни ефекта: бактериите стават устойчиви към антибиотиците, създават се условия за гъбични заболявания поради нарушения баланс на кожната микрофлора, поддържа се изкуствено „стерилна среда“, което означава, че ако прекратим ползването на този сапун, кожата става крайно уязвима към неблаготворни влияния.

Микроорганизмите върху кожата не просто живеят своя живот, а взаимодействат помежду си – в синхрон или в противодействие. Когато ние изкуствено унищожаваме по-голямата част от тях, всъщност заместваме естествения подбор. Останалите най-силни микроби при липсата на противодействие стават по-опасни. Освен това външните „агресори“, които не срещат никаква съпротива от измитите от нас „защитници“, лесно проникват в кожата. Това става например и при всекидневната употреба на средства против пъпки.

Избирайте внимателно продуктите и наблюдавайте реакцията на кожата!

Запознайте се!

Propionibacterium acnes – улеснява задържането на себума, който има предпазваща роля.

Staphylococcus epidermidis – подобрява защитния капацитет на епидермалните клетки.

Trihosporon – гъбички, които живеят по повърхността на кожата и са част от нормалната кожна флора.

Бактериалната чревна флора е добре позната като фактор за силна имунни система. Днес вниманието на много изследователи все повече се насочва към кожата като друга среда за развитие на микроорганизми.

 

Това са билките, които са най-полезни за кожата!

Това са най-ефикасните рецепти за чувствителна кожа!

Билки във ваната! Ето нашето предложение!

 

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар