В центъра на вниманието – етеричните масла!

Те са силно концентрирани продукти, затова е нужно да сме внимателни, когато се лекуваме с тях.

Етерични/ароматни масла

Етерични/ароматни масла

Върху кожата

Повечето ароматни масла се разтварят предварително в растителна мазнина. Например маслото от голтерия (вечнозелен храст от Южна Америка) има обезболяващ ефект и се прилага за фрикция в съотношение 3 -5 капки в 10 капки растително масло, а за масаж – 30 капки в 50 мл. Само маслата от лавандула и гераниум се използват в чисто състояние – по 2 капки върхуужилено място или кожно раздразнение.


Преди употреба правете тест за поносимост, като капнете капка от маслото в сгъвката на лакътя. Ако до 15 минути няма реакция, всичко е наред.

Вътрешно

Най-бързо и лесно можете да се възползвате от ефекта на ароматните масла, като ти приемате на капки върху бучка захар или в лъжичка мед. Този начин е особено подходящ при стомашни, уринарни или гинекологични неразположения. Използвайте ароматно масло от мащерка – 2 капки по два пъти дневно, но никога директно върху езика!

За инхалации

Инхалациите с ароматни масла са идеално средство срещу възпаленията на горните дихателни пътища. Капнете по 5 капки масло от евкалипт, сребърен бор и мащерка в купа с вряла вода. Вдишвайте изпаренията в продължение на десетина минути по 2-3 пъти дневно. Във водата на ваната можете да добавите 10-15 капки лавандулово масло, предварително разтворени в малко душ гел. Така ще може да се възползвате от благоприятния ефект на маслото и като вдишвате, и при контакта с кожата.

Съвети и предупреждения:

Ароматните масла са подходящи за всички хора с изключение на бременните и кърмещите жени.

За всеки случай не се препоръчват на деца под 3 години, а за деца между 3 и 12 години се разреждат два пъти повече отколкото за възрастни.

Лекарското мнение е задължително, ако страдате от хронични заболявания, особено при астма и различни алергии.

Има масла, които могат да възпалят кожата – това са маслата от канела, карамфил, мащерка. Други път, например маслата от цитрусови плодове, са фоточувствителни.

Етерични масла вместо лекарства

Как да си направите домашен ексфолиант за тяло?

Лесен масаж на лицето против бръчки

 

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар