Трябва ли да понижаваме температурата, нужни ли са лекарства и още важни отговори на вашите въпроси

промоции

Като всеки родител вие се тревожите, когато детето е с температура, но трябва да се научите да мислите по друг начин за нея. Тя е доказателство, че имунната система на детето функционира правилно.

Температурата

Температурата

Какво представлява температурата?

Въпреки че изглежда проблем, температурата е решение! При силна хрема, отит или растеж на зъби тази прекалена топлина, често срещана при малките деца, е доказателство, че имунната защита функционира правилно. Високата температура позволява на организма да се брани от атаката на вируси, бактерии и паразити. Тя е истинска бариера пред инфекциите. В по-редки случаи може да е проява на топлинен удар и говори за обезводняване – тогава трябва да се реагира възможно най-бързо.

Трябва ди непременно да я понижим?

Не. Дори да е много висока, температурата не е непременно признак за сериозен проблем. Да припомним, че нормалната й стойност е около 37 градуса по Целзий. Говорим за повишена температура, когато тя надхвърля 38 градуса. В повечето случай за три дни стойностите й се нормализират, без да се приемат лекарства. Не градусите, а поведението на детето трябва да бъде водещо при лечението. Ако то се храни, пие вода и спи нормално, няма причини за тревоги, нужно е само наблюдение.

Нужна ли е консултация с лекар

Ако бебето ви няма три месеца и температурата му е повишена, бързо потърсете мнението на лекаря. На тази възраст състоянието на детето се променя много бързо и е по-добре да бъдете бдителни. Нужна е консултация и в случаите, когато високата температура продължава повече от 48 часа, детето няма апетит и отказва да пие вода, тенът му е блед, има втвърдяване на тила и главоболие. Тези симптоми са сериозни и говорят за силен инфекциозен процес.

Как е най-добре да се мери температурата

Дигиталните термометри са практични, но не много прецизни. Използвайте ги само ако детето е много подвижно и не позволява друго измерване. Към стойността на температурата, измерена в устата, трябва да се добави половин градус. По-точно е измерването в ухото, но е важно добре да насочите термометъра към тъпанчето, което може да се окаже трудно с по-немирните деца. Освен това ушният канал може да е запушен от ушна кал, което би усложнило задачата. Измерването в ануса е най-точно. Преди и след всяко използване на термометрите ги измивайте с вода и сапун.

Какви са първите мерки?

Ако детето няма апетит, не го насилвайте да яде. Трябва обаче да го накарате да пие течности. Ако отказва вода, предложете му напитките, които обича – важното е да не се обезводни. Не го завивайте прекалено много – детето не бива нито да се поти, нито да зъзне. Настанете го в добре проветрена стая на температура 18-20 градуса.

Помага ди ваната?

До неотдавна се смяташе, че увиването в чаршафи, напоени със студена вода, или поставянето на детето във вана с температура на водата с 2 градуса по-ниска от телесната му температура, е идеално средство за преодоляване на болестта. Днес педиатрите смятат, че това може да наруши комфорта на детето, което и без това не се чувства особено добре. Ако обаче вашето дете обожава водата, защо не – напълнете ваната и следете температурата в нея да бъде само с 1 градус по-ниска от температурата на детето.


Нужни ди са лекарства?

Ако детето играе, храни се и пие течности, няма нужда да му давате лекарства. Ако обаче се чувства зле, отпуснато е и температурата му е над 38,5 градуса, помогнете му с лекарство. Неговата цел е не да смъкне температурата, а да притъпи симптомите и да донесе комфорт.

Кои лекарства са подходящи?

Най-добре се понася парацетамолът. В аптеките можете да намерите също аспирин и ибупрофен, принадлежащи към групата на нестероидните противовъзпалителни. С тях трябва да внимавате, защото имат неприятни вторични ефекти. Избягвайте ги, ако детето е обезводнено или има проблеми с бъбреците и черния дроб. Неподходящи са и при варицела. Във всички случаи противовъзпалителните лекарства се използват само по лекарско предписание.

Няма доказателства, че редуването на различни лекарства има добър терапевтичен ефект. Освен това при нежелани ефекти няма да може лесно да се разбере кое от лекарствата е причина за тях.

Спазвайте стриктно предписаните дози, които са съобразени с възрастта и телесното тегло на детето. По принцип лекарствата се дават през 6 часа.

Може ли температурата да доведе до конвулсии?

Не. Те могат да се появят само при предразположени генетично деца. Приличат на епилептичен пристъп, детето се тресе от резки, неконтролирани движения. За щастие, обикновено конвулсиите не са опасни. Те идват и изчезват внезапно, като продължават едва няколко минути. Погрижете се детето да не се нарани, поставете го в легнало положение, далече от остри предмети. Дайте му парацетамол или нурофен и повикайте бърза помощ, особено ако това се случва за първи път.

Може ли детето да ходи на детска градина или ясла?

Да, ако не става дума за заразно заболяване. Разбира се, то би се чувствало по-добре в спокойна домашна обстановка.

Когато детето има температура

 

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар