Защо трябва да говорите на бебето още от първия му ден?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Общувайте пълноценно с бебето от най-ранна възраст, съветват психолозите

бебе говорене
Но как се общува с пеленаче, което не разбира какво му говорите, нито пък вие успявате да декодирате неговите послания.

Плачът е едно от първите комуникативни средства. Научете се да различавате по силата и спецификата му какво се крие зад него – глад, жажда, мокра пелена, колики, липса на внимание, ревност. Например когато говорите по телефона, бебето усеща, че вниманието ви не е насочено към него и с плач заявява своята ревност.

На 3-4 месеца то забелязва връзката между издадения от него звук и последващата родителска реакция. Така разбира, че не е само и беззащитно. Именно това увеличава доверието и създава по-голяма близост. На същата възраст кърмачето започва да гука. Този опит за звуково общуване с околните издава добро настроение и удоволствие.

Умилени от бебешката реч, възрастните често се изкушават да говорят по бебешки и да правят смешни физиономии. Това може да е забавно, но по-добре детето да чува нормална реч, да вижда нормални и мили жестове и изражения. Ще минат месеци, преди то да произнесе първата си дума, но е важно да има образец за правилен говор. Психолозите съветват да говорите с нормален и дружелюбен тон.

Около първата годинка бебето започва да произнася смислено някои думички.

Възможно е да разбира прости команди, ако ги формулирате ясно. Ще помогнете за по-лесното възприемане на речта, като изпреварвате действията му с думи – когато се протяга към шишето с вода, подайте го, казвайки „Вземи водата“.

Жестовете са толкова важни, колкото и думите. Те са своеобразен език и първа форма на комуникация помежду ви. Чрез тях изграждате силна емоционална и физическа връзка. Имайте предвид, че бебето интуитивно усеща вашето настроение и чувства. Ако се опитвате да го успокоите или да си играете с него, когато сте под напрежение, то няма да се почувства комфортно. Запазете физическата връзка с. детето и в по-късна възраст, защото езикът на тялото и жестовете остава за цял живот важно средство за контакт между родител и дете.

Силата на тона, с които говорите, също е от голямо значение, пише „Всичко за семейството“. Острото и рязко „спри“ или „недей“ може да разплаче детето, гальовното „лека нощ“ предразполага към спокоен сън.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар