Фернан Поан – бащата на модерната кухня

За френският готвач Фернан Поан репутацията на готвача важна точно толкова, колкото важно е той да не спира да се учи през целия си живот

изтеглен файл Ресторантското меню ласкае очите, събужда апетита и информира клиента какви харчове му предстоят, казва един от великите френски готвачи – Фернан Поан.

Той е бащата на съвременната френска кулинария и е създал т. нар. „нова кухня“ от леки ястия с пресни съставки. Роден е през 1897 г. и от дете прекарвал часове наред в бащиния бюфет на гарата в родния му град в Бургундия. Бюфетът всъщност бил малък ресторант, в който работела цялата фамилия. Роднините забелязали гастрономическия талант на Фернан и баща му го изпратил да учи занаята в Лион. Младият готвач поработил там и след няколко години отворил свой ресторант -„Пирамидата“, в околностите на град Виен, на 30 км от Лион.

Поан вярва, че кулинарията не е статична и че добрият готвач не може да разчита на създадени в миналото рецепти. Той трябва да пази основите на кулинарната култура, но да я доизгражда и усъвършенства според променящите се вкусове. Към новаторските си виждания прибавя и друг важен щрих – представя лично ястията си, сяда на всяка маса и разпитва гостите как е храната, какво да промени в нея. Преди Фернан никой готвач не е излизал от кухнята – това не било прието.

Сред принципите, които Поан следвал, е, че най-трудното ястие е онова, което изглежда най-лесно за приготвяне. Не допускал заготовки и всяка сутрин работата в кухнята започвал от нулата.

Отдавал голямо значение на сосовете
и се отнасял с внимание към подправките. Опита си споделил в книгата „Моята гастрономия“. Ресторантът му станал една от забележителностите по т.нар. национален път 7 (от Париж за Лазурния бряг) и в него се отбивали да хапват държавни глави, кралски особи, известни писатели, актьори. Днес някои рецепти на Поан като огратен от рачешки опашки, риба в тесто, сладкиш Фернан и пиле ала Поан са включени в менюто на много ресторанти по света.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар