Преборете микробите, за да останете в добро настроение!

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Истини и заблуди как да се предпазим от зарази

Принудени сме да живеем в среда, изпълнена с болестотворни бацили и вируси. За да сме здрави, е необходимо да се приучим на полезни хигиенни навици.

Избягвайте дървената дъска за рязане
ВЯРНО! Дори посто­янно да я чистите, тя продължава да бъде гнездо за разпростра­нение на микробите. Личинките попадат в малките процепи и се размножават лесно, тъй като дървото съхранява влагата и по този начин е благоприятно място за развитието им. От дру­га страна, чрез дъската микробите могат да по­паднат лесно в храната ви. Най-честото оплак­ване е диария, но могат да се прихванат и доста по-сериозни заболявания. За предпочитане е да използвате пластмасова дъска за рязане. В нея по-трудно проникват микробите. Идеалното решение е да режете на стъклена плоскост.

Инфекциите се пренасят само чрез контакт 
ГРЕШНО! Много често хремата, заболяванията на горните дихателни пътища и острите чревни инфекции (гастроентерит) се преда­ват чрез ръкостискане или когато хората се целуват по бузите. Достатъчно е само да докоснете с ръката си устата или носа, за да прих­ванете инфекцията Но не по-малки източници на зараза са раз­личните пред­мети на обществени места и в градския транспорт като дръжки, кранчета, парапе­ти… Понякога микробите, могат да стоят с часове и с дни. Дори след седмица-две още са активни тези, които причиняват стомашно-чревните инфекции.

Повечето от вирусите през зимата също се прена­сят по въздушно-капков път. Те попадат на различни мес­та, когато хората кашлят и кихат, и се предават на онези, които се до­коснат до заразената вече повърхност.

Четката за зъби може да ви инфектира
ВЯРНО! В устата на човека се съдържат много бацили и те полепват по четката, особено ако тя остава Влажна. Добре е да я подменяте Всеки месец, защото става като инкубатор за микроби за пет седмици. Така четката може да провоки­ра Възпаление на венците, да е причина за лошия дъх или да пре­дизвика инфекция на горните дихателни пътища. Правилно е след прекарано инфекциозно заболяване да смените Веднага четката. Ако не искате да я изхвърлите, то поне я почист­вайте. Измийте я добре и след това я подсушете от водата с хартиена кърпичка.

За да запазите възглавницата чиста, сменяйте калъфките
ГРЕШНО! Направените проучвания сочат, че във възглав­ниците винаги има бактерии и вируси. Те се развиват великолепно, за което помага и топлината от човешкото тяло. Не е достатъчно да смените калъфката, защото платът не спира преминаването на микробите. Препо­ръчва се на всеки три месеца възглавниците да се изпират в пералнята, както и след прекарване на остро вирусно заболяване или грип. Същото важи за одеялото и юргана.

Трябва да миете ръцете поне 30 секунди
ВЯРНО!  Дори това Време е недостатъчно. За да елими­нирате изцяло микробите, най-хубаво е да ползвате те­чен сапун, защото твърдият също задържа микроби. Трябва добре да изтъркате с пяна ръцете – между пръстите и под ноктите. Накрая затво­рете кранчето с кърпичка за еднократна употреба, за да не замърсите отново дланите си.

При заразно заболяване домът се дезинфектира
ГРЕШНО! Това няма да ви помогне много, защото веднага след като изчистите повърх­ностите, те отново ще се заразят. Най-правил­ното е да проветрявате постоянно помещенията – най-малко два пъти дневно по 10 минути. Всички членове на семей­ството постоянно тряб­ва да мият ръцете си, а болният да носи маска, за да предпази околните. Това до голяма степен ще ограничи разпростране­нието на микробите.

Най-вредни са седалките в обществените тоалетни
ГРЕШНО! Множество проучвания сочат, че 500 пъти повече бактерии има върху клавиатурите и мишките на компютъра ви, както и върху бутоните на мобилните телефони. Истин­ски огнища за зараза са дръжките на количките за пазаруване в супермаркетите, бутоните на банкоматите и дръжките на вратите. Заразите на тези места са в стотици пъти повече, отколкото върху седалките в тоалетните. Това е защото тях почистваме по-често, и то със силни дезинфектиращи препарати, за разлика от другите предмети за многократна употреба.

Антибактериалните продукти заместват миенето
ГРЕШНО! Хигиенизиращите гелове и разтвори са полезни .за постоянното почистването на ръцете, като са великолеп­но решение, когато няма достъп до вода. Но тези почист­ващи продукти в никакъв случай не могат да изместят мие­нето със сапун. Те действат на леко, а не на силно замърсени ръце. Заради наличието на алкохол в състава им, тези гелове не се препоръчват за постоянна употреба, защото довеж­дат до изсушаване и белене на кожата, а това способства лесно да се загнездват бактериите.

Хартиените кърпички са за еднократна употреба
ВЯРНО! Когато я употребите при хрема, не поставяйте в топлия джоб използваната кърпичка за еднократна употре­ба. Изхвърлете я незабавно, защото иначе рискувате при следващата употреба да се самозаразите с много повече активирани от топлото вируси. Така хремата ви ще продължи по-продължително време.

Полезно е да се слага маска на носа
ВЯРНО! Ако имате респираторно заболяване, маската пречи да се разпространяват микробите при кашляне и по този начин предпазвате околните. Това е особено важно, когато в стаята има деца. Трябва да се ползва хирургическа мас­ка или такава за еднократ­на употреба. Внимание: маската трябва да се сменя на всеки четири часа или когато се навлажни.

 

Живот без токсини! 

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар