Какво да правим, за да избегнем умората след дълго пътуване със самолет

Прелетели сте четири часови зони и сега копнеете да се довлечете до леглото.

Недоспиване при джет-лаг

Недоспиване при джет-лаг

Но вашето тяло не вярва на луминесцентните цифри 23:45, които дигиталният часовник в хотелската стая показва. То е убедено, че точното време е 19:45.

На всичкото отгоре ви спохожда прозрението, че утре след стреса на пътуването и недоспиването вероятно ще се чувствате изтощени, раздразнителни, неспособни да се съсредоточите и с главоболие.

Накратко, ще имате т. нар. джет-лаг или смущения в биологичния часовник при пътуване със самолет. Най-добре да вземете сънотворно докато е време, нали?

По-скоро не, казва д-р Мартин Мур-Ийд, професор по психология в Харвардския университет. Вероятно само ще влошите положението, предупреждава той. Защото сънотворните предизвикват махмурлук, една остатъчна доза сънливост от силното седативно действие.

Тъй като не сте се справили с една от основните причини за смущенията в биологичния часовник, който регулира цикъла на съня и будуването, сънотворните могат да затруднят допълнително заспиването на следващата вечер. Вместо да посягате към хапчето за сън, опитайте натуралните методи за превенция и преодоляване на джет-лаг синдрома, съветва д-р Мур-Ийд.


СВЕТЛИНАТА: позволете на слънцето да свери биологичния ви часовник

Биологичният часовник в мозъка ви представлява миниатюрна група клетки, наречени супрахиазматични ядра (SCN). Той се сверява чрез излагането на силна светлина. Така че ако пътувате от изток на запад, постарайте се да си набавите доза силна светлина вечерта. Излезте на едночасова разходка навън. Така ще забавите цикъла между съня и будуването и ще можете да си легнете и да се събудите по-късно.

Ако пътувате от запад на изток, излезте на разходка за 1-2 часа сутринта, за да настроите тялото за по-ранно лягане.

МЕЛАТОНИН: малко преди лягане

Натуралният хормон мелатонин спомага за пренастройването на този цикъл.

Но еднократната доза при повечето препарати е твърде голяма (3-5 мг), затова се препоръчва да потърсите суплемент 500 мкг (0,5 мг) и да започнете да го вземате в деня преди пътуването.

Когато пътувате, мелатонинът ще ви помогне да заспивате по-бързо и да спите по- дълбоко. Вземайте този суплемент само под лекарско наблюдение.

ХРАНА: опитайте „диетата на крайната дестинация“

Една седмица до три дни преди пътуването от студен към топъл климат съветвам моите пациенти да започнат да консумират храните, които са характерни за тяхната дестинация, например манго и папая, казва д-р Йейтс. Така помагате на тялото да се адаптира по-бързо към новия климат и намалявате джет-лаг симптомите, казва тя. Превключването към обичайното меню на дестилацията подсказва на вашето тяло, че му предстои промяна. Поемайки промените на порции вместо наведнъж, облекчавате шока от кардиналната промяна в храненето, спането и общото благосъстояние. Тази техника смекчава преходите и стреса от пътуването. Добре е да се подготвите и за завръщането. Един-два дни преди пътуването към дома се върнете към обичайното си меню.

ВОДА: пазете се от обезводняване

Летене със самолет

Летене със самолет

Много от джет-лаг симптомите всъщност се дължат на дехидратация. Въздухът в самолета е много сух, затова трябва да пиете много вода, за да избегнете дехидратацията, обяснява д-р Мур-Ийд. Той препоръчва да се изпива 1 л вода за всеки 6 часа във въздуха. Не пийте кафе или алкохол на борда на самолета. Те са диуретици и изхвърлят водата от тялото.

ХОМЕОПАТИЯ: арника срещу неудобни седалки

Дългото седене на тясната неудобна седалка в самолета изтезава тялото. За да намалите болките и дискомфорта в тялото след дългия полет, вземете хомеопатичен препарат с арника. Вземайте 3 таблетки с потенция ЗОСН 3 пъти на ден, като започвате в деня преди полета и продължавате още 2 дни след полета.

 

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар