Когато искаш бебе…

Твоето здраво бебе – едно малко съвършено създание, истинско чудо на природата! Дори и за чудесата обаче трябва известна подготовка, когато искаш да се случат :).

Здравите родители раждат здра­ви деца, така че колкото по-здравословно живеете – ти и половинката ти в периода око­ло забременяването, толкова по-висок е шансът скоро да се радвате на първа (или втора) рожба :). Подготовката за бременността трябва да започне най-малко три месеца преди опи­тите да заченеш. Излишните килограми, пушенето и други вредни навици могат да намалят шансовете за успех. Планирането на бебето не може да мине и без следните задължителни моменти…

Направи среща с личния ти гинеколог
Обсъди с него намеренията си, а той трябва да насрочи необходимите изследвания, за да си сигурна, че си здрава и можеш да износиш бебето. Сред тези изследвания са:

  • ехографски преглед (дава информация за състоянието на матката, кисти, полипи, миома и др.);
  • микробиология на влагалищен секрет;
  • цитонамазка (взимане на клетки от маточната шийка с малка четчица за онкопрофилактика);
  • рутинно изследване на кръв и урина.

Ако се установят някакви здравословни проблеми, ще трябва да се излекуваш и едва след това да мислиш за зачеване.

При срещата си с гинеколога трябва да обсъдиш досе­гашните си опити за забременяване или проблеми при предишни бременности (ако има такива), евентуалните наследствени болести в семейството. Всички хронични заболявания като диабет, високо кръвно, ендокринни заболявания и други са важен фактор при зачеването и също трябва да бъдат коментирани с лекаря.

ЗНАЕШ ЛИ, ЧЕ
Дори при редовни опити да направите бебе имаш едва 25-30% възможност за забременяване при всеки цикъл!

Засечи месения си цикъл
Ако знаеш кога си в овулация, шансовете скоро да видиш заветните две чертички значително се увеличават :). Освен това в аптеките вече се продават множество тестове, които ще ти покажат с голяма точност кога е най-подходящият момент за зачеване.

Започни да приемаш фолиева киселина
Това е особено важно поне 12 седмици преди и след зачеването, фолиевата киселина е необходима за формирането на плацентата и правилното развитие на плода още в първите седмици след зачеването. Тя влияе и върху из­граждането на мозъка и гръбнака на бебето. Отговорна е за производството на ДНК в началния стадии на бременността и участва при оформянето на  тъканите. Недостигът на фолиева киселина по време на бременност води до дефекти на невралната тръба. Освен на хапчета (0.4 мг – препоръчителна дневна доза) можеш да си я набавиш от зелените на цвят зеленчуци, има я в пълнозърнестия хляб, в портокалите, в бананите, киселото и прясното мляко, сиренето, боба, маята и малца.

Спри всички лекарства
Някои медикаменти е възможно да се отразят неблагоприятно на развитието на зародиша. Лекарствата, които са за поддържане на здравето ти, могат да бъдат заменени с такива, които са безвредни.

При неблагоприятни условия на труд
Ако ти или партньорът ти имате работа във вредна среда, свързана с облъчване, контакт с химикали или други опасни въздействия, най-добре я сменете още преди забременяването.

Помисли за всички прекарани в детството болести
Много е важно да знаеш с точност шарките, които си изкарала {или не) като дете, имунизациите, които имаш или би могла да си направиш, и т н. Всичко това е необходимо, за да намалиш рисковете от заразяване по време на 9-те месеца Ако не си боледувала от ру­беола и варицела, е добре да се ваксинираш. Шарките са опасни за бременните, а някои са фатални и налагат аборт, особено ако ги изкараш в ранните седмици, когато.се извършва органогенезата на плода. След ваксинация изчакай три месеца и едва тогава пробвай със зачеването.

Намали стреса
Съобрази начина си на живот с препоръ­ките за по-малко стрес, повече движение и разходки на чист въздух. Всичко това се отразява на хормоналния ти баланс, който е в основата на всички жизнени процеси.

Премини към здравословно хранене
Ако досега си си позволявала по няколко чаши силно кафе на ден, мазни храни, често похапване на сладкиши, повече или дори предимно консервирани храни или полуфабрикати, ще трябва чувствително да промениш диетата си. На преден план се налага да преминат свежите плодове и зеленчуци и разнообразното хранене с повече белтъчини-месо, риба, яйца, млечни продукти.

За теб, татко…
Голяма част от препоръките за здравословен живот се отнасят и за бъдещия татко. Мъжката способност за оплождане зависи от количеството и качеството на спермата, върху които влияят много фактори. Пушенето, приемът на алкохол в големи количества, употребата на наркотици, на анаболни стероиди и препарати, съ­държащи тестостерон, или инжектирането на други хормони, влияят негативно на състоянието на мъжките полови жлези, могат значително да намалят плодови­тостта и дори да нарушат качеството на генетичния материал. Взимането на горещи вани, ходенето на сауна и други процедури, които покачват температурата в тестисите, водят до намаляване на количеството на здравите и подвижни сперматозоиди. Употребата на лубриканти по време на секс също влияе негативно върху бройката и активността на сперматозоидите.

Внимавай за…
Ако повече от година правите безуспешни опити за бебе, вероятно е време да се консултирате със специалист по безплодие. Ако жената е над 40 г., срокът за спешна консултация спада на максимум 6 месеца след началото на опитите.

 

Как да забременеете, точно когато поискате?

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар