Как да се предпазим от микроби и вируси, които са навсякъде?

Микробите и вирусите, които причиняват болести, са навсякъде – в ресторантите, в магазините, в градския транспорт, в кабинета на лекаря…

mikrobi2

Леле колко съм мръсен…

Те могат да живеят повече от 48 часа върху метални и пластмасови повърхности – ако докоснете такива заразени места и после пипнете очите, устата или носа си, лесно може да вкарате враждебните дребосъци във вашия организъм. Борейки се с микробите и вирусите, не забравяйте, че нашият организъм повишава имунитета си именно при срещите си с тях.

Менютата и солниците в ресторанта

Сигурно вече ви се е случвало да почувствате хартията на менюто мазна и хлъзгава. Солниците и захарниците не се почистват след всеки клиент и носят следи от предишни докосвания. Те могат да се превърнат в гнезда на микроби, след като с тях са си служили не само клиенти, но и хора от персонала. Не допускайте менюто да се докосва до приборите за хранене и идете да си измиете ръцете, след като направите поръчката. Солницата хващайте с помощта на салфетка.


Количките в супермаркета

Изследване на университета в Аризона, САЩ, от 2007 година изнася ужасяващи данни за дръжките на количките в големите магазини – по над

70% от тях са открити фекални бактерии! Част от тях произхождат от пелените на бебетата, които придружават родителите си по време на пазаруване. Някои магазини предлагат мокри кърпички за почистване на дръжките, но най-добре е да имате такива в джоба си.

Чакалнята на лекарския кабинет

Отивате на лекар, за да се избавите от някое неразположение, а си докарвате друго! Да, уви, там може да срещнете само болни хора и да прихванете техните микроби. Не пипайте списанията в чакалнята, не давайте на децата да си играят с оставените там играчки. Опитайте се да седнете по-далече от останалите пациенти, защото пръските при кихане и кашляне отиват на разстояние около 1 метър. В период на грипна епидемия по-добре не ходете на лекар или, ако все пак ви се налага, носете маска.

Парчетата плодове в напитките и десертите

В ресторантите често се предлагат напитки или десерти с парчета плодове, нарязани предварително. Неприятното е, че в две трети от тях се съдържат болестотворни микроби като бактерията Ешерихия коли, например. Плодовете явно не се подлагат на старателно миене, а освен това престояват, преди да бъдат употребени, и това улеснява развитието в тях на различни микроорганизми при кихане и кашляне наоколо.

Хапки за дегустация в магазините

В кварталната хлебарница често предлагат хапки хляб или сирене, в супермаркета – парченца колбаси. Заедно с тях може да погълнете и различни микроби. По-добре се откажете от дегустацията. Ако сте прекалено любопитни, следете поне дали човекът, който предлага хапките, носи ръкавици и сервира хапките в индивидуални чинийки.

Дръжките на помпите в бензиностанциите

Когато зареждате с гориво автомобила си, можете да получите и още нещо – известно количество вредни микроорганизми. Трябва да знаете, че дръжките на помпите рядко са обект на почистване. Тук отново ще ви помогнат мокрите дезинфектиращи кърпички, каквито винаги трябва да имате в „жабката” на колата.

mikrobi

Микробите

Ресторантите на самообслужване

Ресторантите за бързо хранене разполагат с бюфети, където са наредени салатите и топлите ястия. Тези блюда в продължение на дълги часове са изложени на околната атмосфера, из която има и вируси, „изстреляни” с кихане и кашляне. Същото се отнася за приборите. В периоди на грипни епидемии избягвайте ресторантите на самообслужване.

Обществените тоалетни

Безспорно те са „генералният щаб” на микробите. Използвайте салфетка, когато натискате бутона за течен сапун или отваряте крана на чешмата. Пригответе си друга салфетка, през която да хванете дръжката на вратата, когато излизате от тоалетната.

Източник: Здравен журнал

В съдомиялните машини виреят опасни гъбички!

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар