Поставяне на гръдни протези или намаляване на бюста

За по-голям обем
Увеличаването на гръдната обиколка се постига в повечето случаи с по­ставянето на силиконови протези. Те съдържат или разтвор от солена вода, или силиконов гел. Съществуват също така протези, пълни с хидрогел, но те не се използват толкова често. Стремежът все повече клони към пости­гане на анатомична форма на имплантите. Това означава, че се изработват по начин, който максимално наподобява естествения вид на гърдите.

Прогресът в разработването на проте­зите цели да постигне силикон, който не е толкова течен, а по-гелообразен, но същевременно остава приятен при докосване. Благодарение на това, е почти невъзможно силиконът да се разпростра­ни в организма, ако случайно мембраната му се пробие.

Увеличаването на бюста позволява значително нарастване на гърдите, но търсе­ната цел остава постигане на естетична и най-вече естествена форма. Основно условие за това е правилното разполо­жение на зърното. Ако то е прекалено ниско, се прибягва до лифтинг на гърдите. Процедурата обаче води до допълнителни белези. При жени, чиито гърди са по-силно асиметрични, се използват протези с различна големина. Може да се окаже много трудно постигането на абсолютна хармония. Добре е да знаете, че тя така или иначе не съществува и при всяка представителка на нежния пол същест­вува разлика между двете гърди.

Каква е техниката на опериране?
Прави се разрез на кожата и на тъканите на гърдата, за да се обособи „джоб“, в който да се постави протезата. Разрезът може да се направи на различни места: в гънката под гърдата, около зър­ното, в областта на подмишницата. Имплантите могат да бъдат поставени под гръдния мускул или под жлезата. Решението за това къде точно да се вме­стят, зависи от дебелината на отпуснатите тъкани в областта на гърдите или торакса (като се има предвид дебелината на маст­ния слой). Взема се под внимание също така и желанието на пациента. В повечето случаи операцията изисква пълна упойка. Възможна е и локална, но към нея задължително се добавя инже­ктиране на седативи. Операцията про­дължава средно между час – два.

Колко е болезнена интервенцията и ка­къв е периодът на възстановяване? Болките са по-изявени през първите 48 часа, след което намаляват с всеки изминал ден. Те биха могли, разбира се, да бъдат контролирани и чувствително занижени с приемането на аналгетици, предписани от лекаря. Болките са по- значителни, когато протезите са по­ставени под мускули и при по-младите пациентки, които не са раждали. Специална залепяща се превръзка се поставя след операцията и се сменя след седмица. Носи се около 6 седмици, за да се постигне оптимално заздравяване. Пациентката трябва да използва и специален сутиен известно време – обикновено, докато намалее възпалението и вътрешното зарастване приключи. Леки физически натовар­вания са възможни няколко дни след операцията, а по-тежки – най-малко 6 седмици по-късно.

За намаляване на бюста
Прекалено големите гърди могат да предизвикат главоболие и хронични болки в гърба и тила. Също така е въз­можно да доведат до появата на бразди в областта на раменете и възпаление на кожата. Намаляването на гърдите има за цел да отстрани излишъка от тъкани, да промени и повдигне бюста, за да го хармонизира с тялото.

Как се извършва операцията?
Най-често се прави разрез около оби­колката на зърното, който понякога достига и гънката под гърдата. Кожата, тъканите на гръдните жлези, както и мастните тъкани се отстраняват, след което зърното се поставя на „новото му място“. После кожата под ареолите се опъва от двете страни, за да заеме гърдата новата си форма. Така се получава разрез с формата на обърнато Т, или вертикален белег. Понякога е възможно извършване на операцията, без да се налага разрез в гънката на гърдата. В случай че бюстът е прекалено голям и се накланя чувствително надолу, е възмож­но временното отстраняване на зърната и по-късното им реимплантиране. Това води до намаляване на чувствителността им и абсолютна невъзможност за кърме­не. Понякога се налага и извършването на липосукция заедно с намаляването на бюста.

Операцията продължава обикновено между 3 и 4 часа. Това зависи от обема за отнемане и използваната техника.

 

Как се правят силиконовите подплънки и какви импланти да изберем – силиконови импланти със серум или с гел?

 

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар