Какво никога няма да прочетеш във вестника

В ерата на 24-часовите новини си мислим, че сме осведомени за всичко. Ами, не е точно така, твърди наш колега от известен ежедневник, пожелал анонимност. Ето какво ни разказа той.

Днес хората се оплакват, че новините направо ги заливат отвсякъде. Но това е именно целта на тези малки отпечатани блокчета информация. От първи­те няколко гъсто запълнени страни­ци на вестниците би трябвало да научаваш всичко, което се случва по света. Те са основното средство за осъществяване на свободата, демо­крацията и правото на избор. И бърз начин да разбереш какво става из отдалечените кътчета на пла­нетата – като например в Сирия, където президентът Башар Асад, по образование офталмолог, изби­ва протестиращото срещу него население (така най-накрая получих логично обяснение защо ме е страх да отида на очен лекар.) Промените в обществото ни озна­чават, че сега виждаме новини, кои­то преди години са били табу. Така често оставаме с впечатление, че престъпността се е увеличила. Всъщност истината е, че днес няма повече педофили, отколкото през 90-те или дори през 80-те. Просто тогава никой не е смеел да говори и да пише за извращенията им. Също­то важи и за останалите нелицеприятни престъпления, за които си мислим, че са бич единствено на вашето време – е, не са, само че в наши дни научаваме за тях, при това с подробности. А защото хората са странни съще­ства и качват всякакви неща в интернет, вече сме свикнали да виждаме зърнести кадри от моби­лен телефон на домашен секс, на полумъртви тирани, които биват влачени по улиците, и на американ­ски войници, забавляващи се с наси­лие в Ирак. Скандалите с полити­ци и звезди опънаха границите на обществения морал, а докато вечер в праймтайма очакваме поредният лабилен участник в риалити формат да избухне в сълзи, тайничко си мечтаем за безметежните времена на „Робинята Изаура“.

През 2012-а все по-малко неща ни шокират. А тъй като шокът продава вестници, журналистите непрекъснато търсим нещо ново и неочаквано, което ще накара читателя да се обърне към другарката си в живота, възкликвайки: „Леле, Пенке, видя ли това?!?“

Но въпреки това има много неща, които никога няма да ти кажем. Голяма част от работата ми се състои в това да редактирам информацията, която съм събрал, за да я сбия до няколкото параграфа, които ще са ти най-интересни и няма да противоречат на това, което смятаме за етично отразяване. Повечето статии, които четеш във вестниците, са едва 70% от истината, известна на пишещия.

Ето част от нещата, които обикновено премълчаваме, и то основателно:

▼ Пиарите на звездите често подават на вестниците вярна информация с уговорката, че щом материалът излезе, клиентът им яростно ще отрече написаното. Воплите на някои звезди срещу жълтата преса са престорени, защото те лично наливат вода в мелницата на слуховете.

▼ Повечето известни хора в България изобщо не са богати. Да, те вземат големи хонорари, но само от време на време, а пък и разходите им са значителни. За сметка на това получават много подаръци, на които разчитат, за да изглеждa животът им лъскав на снимка.

▼ Достоверно описание на миризмата, която отделя разлагащо се тяло. Тя е сладка, но по отвратителен начин. Бих казал, че е все едно да удариш един йегермайстер на сутринта, след като си препил, но това ще прозвучи много фриволно. Всъщност е хиляди пъти по-гадно.

▼ В почти всички случаи на насилие срещу деца има замесен член от семейството. Ако напишем това, за да запазим анонимността на жертвата, името на насилника също трябва да остане в тайна. Понякога вестниците изобличават престъпници, които са насилвали „дете“, без да споменават, че то е тяхното собствено. Изненадващо голям е процентът на майките, участващи в такива престъпления.

▼ Много скандални съдебни дела не стигат до новините, защото ста­ва въпрос за престъпни­ци, които извършват едни и същи деяния на рав­ни интервали от време и полицията не успява да ги спре.

▼ Ужасно много поли­тици имат лош дъх, тъй като обръщат безкрай­ни кафета и безплатни питиета.

А сега, когато знаеш тези неща, чувстваш ли се интелектуално обогатена? Най-вероятно не. Точно затова обикновено ги премълчаваме.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

 

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар