Използвайте тези съвети, за да спите по-добре!

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Всяка вечер се мъчите да заспите и това продължава от доста време.

Или пък друг вариант. Към 22 часа примирате от умора, очите ви се затварят, а главата ви оклюмва. Лягате и моментално заспивате. Час по-късно обаче се събуждате и започвате трескаво да мислите за задачите си през следващия ден.

Woman-sleepingСценарият ви е познат? Нормално, всеки трети европеец страда от безсъние. Причината е в напрегнатия и изпълнен със стрес живот, но за ваша радост, специалистите ще ви предложат няколко съвета, благодарение на които ще можете да спите спокойно.

Лягайте час по-късно

Приключили сте с домашните си задължения, децата отдавна спят, прекарали сте известно време с партньора/партньорката пред телевизора. Накратко: денят ви е приключил и възнамерявате да си легнете. Не бързайте! Според изследвания, проведени от американски учени, повечето хора, които страдат от безсъние, се отправят към кревата твърде рано. Участващите в експеримента били призовани да си легнат час по-късно. Резултатът: 90 % от тях споделили, че са спали по-добре от обичайното.

Изберете удобна възглавница

Мнозина нощем се събуждат от болки в тила, схващане на врата, изтръпване на раменете. Често причината е неудобната възглавница. Как да откриете подходящата? Коя ще ви е най-комфортна, зависи от позата ви по време на сън. Спите на една страна? Тогава се нуждаете от твърда възглавница, за да не напрягате тила и раменете. Спите по гръб? Изберете не много твърда възглавница, която да подпира тила и горната част на гръбнака ви. Спите по корем? Тогава ви трябва по-мека възглавница.

Слушайте новините сутрин, никога вечер

Повечето хора гледат късните новини. Това не е най-добрият начин да приключите вечерта: има риск онова, което чуете, да ви държи дълго време будни. Ако държите да сте в течение на събитията, слушайте сутрешния информационен блок.

Хапнете преди лягане няколко бисквити с прясно мляко

Най-подходящата вечеря преди сън е чаша прясно мляко и нещо сладичко. Триптофанът, аминокиселина, която се съдържа в прясното мляко, ще ви помогне да се освободите от напрежението и да се отпуснете, а захарта ще улесни придвижването й до мозъка, където се превръща в субстанция, благоприятстваща съня.

Гледайте комедия

Смешните филми са идеален начин да забравите грижите си, а точно от това се нуждаете, преди да си легнете. Смехът потиска отделянето на хормоните на стреса.

И понеже комедията покачва настроението и действа отпускащо, след нея ще заспите по-лесно.

Потърсете нежността на близките си

Целунете, погалете, прегърнете децата или партньора/партньорката си. Позволете да ви завладее цялата любов, която изпитвате към тях. Потопете се в топлотата на чувствата си, като дарите с нежна ласка обичаните от вас същества. Този миг ще ви освободи от стреса и ще можете да заспите спокойно.

Оставете грижите си на нощното шкафче

Преди да легнете, отбележете върху лист хартия страховете и грижите си, като посочите идеи как да ги преодолеете. Доказано е, че писменото изливане на проблемите е най-сигурният начин да ги прогоните от главата си, след което не се съмнявайте, че ще спите добре.

 

Ето така правят щастливите хора!

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар