Забравете за тези „истини“ за здравословните храни, ако искате да сте здрави и слаби

Храните с ниско съдържание на мазнини не са непременно полезни

здравословни храни Много хора смятат, че продуктите с 0% мазнини може да се похапват без ограничения и без опасност от напълняване. Проблемът е, че заради липсата на мазнини тези храни стават безвкусни и производителите се опитват да компенсират това, като добавят захар и много химически вещества. Така че продуктите с ниско или никакво съдържание на мазнини всъщност може да бъдат по-вредни от останалите.

Развенчаването на този мит е в полза на любителите на хляба: обикновено сухарите и крекерите, които се продават в магазините, съдържат повече мазнини и калории от хляба.

Пълнозърнестият хляб помага за отслабване

Напоследък в супермаркетите се увеличава количество на предлаганите пълнозърнести видове хляб. Истината е, че в една порция от тях има около 300 ккал, което е почти равно на количеството калории в обикновения хляб. Ако консумирате прекалено много хляб от цели зърна, има риск да нарушите храносмилането си. Освен това в него се съдържат вещества, които може предизвикат алергия.

Морковите подобряват зрението

Дори и да ядете по една щайга моркови на ден, това няма да ви спаси от очилата, ако имате проблеми със зрението. Бета-каротинът, който се съдържа в този зеленчук, всъщност подобрява остротата на зрението в помещения със слабо осветление. Тоест ако хапвате редовно и достатъчно моркови, ще виждате по-добре на тъмно, но няма да се сдобиете магически с орлов поглед.

Суровите зеленчуци са по-полезни от сготвените

В известна степен е така, но има зеленчуци като патладжаните и зеления фасул, притежаващи в състава си вещества, които може да предизвикат хранително отравяне. Тези вещества се разпадат само при термична обработка. Доматите също са по-полезни, когато са сготвени, тъй като тогава са по-богати на ликопен – веществото, което им осигурява мощен антиоксидантен ефект.

Плюсът на замразените плодове и зеленчуци е, че те се замразяват шоково почти веднага след откъсването им, поради което в тях се запазват повече полезни вещества.

Полза от рибата за мозъка

Славата на рибата идва след откритието на немски лекари, че в човешкия мозък има фосфор, който му помага да работи по-добре. Впоследствие е установено, че мозъкът не се нуждае от фосфор, за да функционира. Но дори и ако по друг повод имате нужда да увеличите количеството на фосфор в организма си, рибата не е единственият източник, фосфор се съдържа още в зеленчуците и млякото.

Растителните масла не предизвикват напълняване

Независимо от произхода си, маслата съдържат 98% мазнини. Плюсът на растителните масла е не ниската калоричност, а способността им да се борят с риска от атеросклероза.

Печеният картофен чипс е по-безвреден от пържения

Както съобщават рекламите, печените чипсове съдържат по-малко мазнини и консерванти, което ги прави безвредно удоволствие. Реално обаче това не е нищо повече от маркетингов трик. Диетолозите съветват, ако все пак държим на чипса, да подбираме тези, които са оформени на по-големи и дебели парчета, тъй като при тях площта за съприкосновение с мазнината е по-малка, отколкото при малките тънки чипсове.

Хората трупат килограми не защото пият кафе със захар, а тъй като консумират много храна и се движат малко. Захарта е въглехидрат като всички останали, така че не влияе повече на теглото. Повече наднормено тегло трупат хората, които обичат по-мазни храни, пише списание „За жената“.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар