Детето ви е неповторимо по свой собствен начин

То не композира музика, в рисунките му трудно се различава заек от камила

dobro dete Не знае столиците на всички държави наизуст и не може да сметне колко е корен квадратен от 131 наум. Всъщност не може да го направи и с калкулатор.

За него изчислителната машина е пишеща, пианото е нещо като шкаф с редица от бяло-черни клавиши, а въпросът с общоприетите контури на художествените животни въобще не го интересува. В очите на детето всеки заек може да бъде и камила. Или обратното. На 4 години всичко е възможно, но не за всяко дете.

Изпитвам ли възторг, когато слушам „Одата на радостта“ в изпълнение на 3-годишна пианистка? O, да, но не само. Объркана съм от напиращото раздвоение на родителските мисли. Дали талантът просто е кодиран във вените на невръстната девойка, или умението й е плод на упорита работа, граничеща с бездетство. Дали и моето дете щеше да свири редом с нея, ако настоявах повече.

Всеки родител иска най-доброто за детето си, но и най-доброто от него. Търси гения още в първата му дума, в първата самостоятелна и уверена крачка, правилно написаната цифра или в неангажирано надраскания бял лист. Детската гениалност обаче е трудно измерима, особено за пристрастното родителско око. Тя не се тегли на кантар и тест не я лови. Но се откроява на фона на средностатистическия общ случай, където за нещастие или радост на родителите попадат повече от 90% от децата.

Гениалното дете не просто проговаря по-рано. То започва да си служи с езика сложно още докато връстниците му овладяват изказа с по една-две думи. Започва да чете много преди тях, при това самостоятелно. Помни пътя до дома от далечни разстояния, не само какво е имало в чинията му вчера. Прави планове напред във времето и задава въпроси. „Защо?“ по 20 пъти на ден не се брои. Надарените деца чоплят неизвестното дълбоко. Търсят логиката и причинно-следствените връзки. Може да прекарат часове в компанията на музикален инструмент, без да им омръзне, докато упорито търсят нещо повече от какофония като краен резултат. И куп още изненадващи За възрастта неща, които събират погледа не само на семейството.

Много родители са готови да покажат успехите на своите хлапета, постигнати без взиране в таланта, а с работа, обучение и настояване от ранна детска възраст. Няма гаранция обаче, че само упорството на мама, тате и група специалисти ще направи детето гениално.

Приемете го. Ако детето ви е надарено, подкрепете го и дайте шанс на дарбата да се развива. А ако не е, подкрепете го още no-смело. На сила Моцарт не се става, нито Тесла или Ван Гог. Ще кажете обаче, че всеки родител е длъжен да опита. Но и да го приеме, ако не се получи, пише списание „За жената“.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар