Каква четка за коса да изберем?

Тя е потребна за късите коси и е абсолютно задължителна за средните и дългите, тъй като без нея сресването е немислимо.

За да откриете идеалната четка за коса, е добре да вземете под внимание вида и структурата на вашия косъм. Изклю­чително важно е също така да сте наясно ка­къв вид прическа искате да направите.

Пневматични четки
Те са най-подходящи за разресване. Техните иглички са монтирани върху гъвкава издадена въз­главничка, която облек­чава ресането, намалява евентуалната болка и има антистатичен ефект при стилизирането на косата. Ако косата ви е дълга и дебела, изберете модел, който е по-ши­рок. Така сресването ще е по-бързо и ефективно. Удебелените иглички са с внимателно заоблени краища и подобно на човешките пръсти лесно влизат в сплетените коси, нежно ги разресват без дърпане и скубане.

Кръгли четки
Те са предназначе­ни за оформяне и най-често за изправяне или изви­ване на косите. Колко­то по-дълга е косата, толкова по-добре е да предпочетете четка с по-голям диаметър, за да не се накъсва косъмът. Малките кръгли четки се използват, за да се повдигнат от основата корените при ресането на по-късо подстригани­те коси. Големите обли дървени игли на четката правят ободряващ масаж на скалпа, без да дърпат и най-заплетената коса.

Радиални четки
Те не са толкова подходящи за раз­ресване, колкото за фризиране. Използват се впоследствие при офор­мянето на прическата, защото лесно придават обем на корените. Тъй като формата на тази чет­ка позволява на въздуха да преминава между игличките, когато я сушите, тя е препоръчителна при направата на кокове и по-сложни фризури. Тази четка намалява вре­мето за сушене, тъй като горещият въздух цир­кулира директно през четката и пластовете коса. Топчетата предпаз­ват скалпа от нараняване и увреждане на фоликулите на косъма.

Идеалната материя
Повечето четки са произведени от синтетична ма­терия и са подходящи за всички типове коси. Но ако имате много тънък и фин косъм, добре е да изберете четка, чиито иглички са направени от естествена материя – най-популярни са тези от четина на прасе. Естест­веният косъм придава блясък и еластичност на косата и така подобрява състоянието й.

Избягвайте метал­ните иглички, защото са доста агресивни за кожата на главата.

Ако много обича­те да вчесвате дълго и непрестанно косата си, изберете модел четка, който е с керамично покритие. Тази материя премахва възможността от евентуално претопляне на косъма. Това е здравословно и така не се допуска нарушаване на фината му структура. Всички типове четки – направени от естествена материя или син­тетични, се почистват лесно. На всеки петна­десет дни задължително ги мийте в хладка вода, в която капнете няколко капки шампоан.

Технологията си казва думата
Можете да ползвате не само традиционните четки за коса, но и тези, които са последен писък на модата и техниката.

Йонизирана четка – Този тип четка е изключително подходящ за дълги коси. При лек натиск върху дръжката, тази четка автоматично освобождава поток от отрицателни йони, които неутрализират статичното електричество. Така косата се овлажнява постоянно по естествен път и чрез ресането й се спира процесът на дехидратация.

Термореактивна четка – Лесно ще я познаете по това, че променя цвета си в червено, когато се затопли повече от нормалното. Полезна е при усилено вчесване, когато няма друг начин, чрез който да се почувства отделянето на топлина.

Научете още как да се разресвате правилно?

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар