1, 2, 3… Нека голямото разчистване на живота ти започне точно сега!

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Не, не става дума за това да спреш цигарите, да вечеряш само салата, да откажеш грешните мъже и да закриеш кредитната си карта – традиционните ни планове в края на годината. За да отвориш наистина нова – и щастлива! – страница, трябва само да разчистиш ума, сърцето и ежедневието си от всичко, което хаби ненужно време, нерви и емоции и ти докарва допълнителен стрес.

1. Въведи ред и дисциплина!
Всеки, който е преследвал със сетни сили крайни срокове и се е напъвал над закучил се проект (А кой ли пък не е?!), си е мечтал да разполага с вълшебно средство за суперпродуктивност. Е, можем да се поздравим, защото такова най-сетне е открито! И най-забавното е, че ние сме разполагали с него, откакто свят светува. Простичко казано, то гласи: „Ред и дисциплина!“ в мисловен аспект. Ако грижливо разпределяш мислите си в мига, в който се появяват, в раздел „Приоритетно“ и „Дреболии и глупости“, ще се съсредоточаваш далеч по-лесно. Всичко, което влиза във втория раздел, можеш да записваш електронно. Така де, за какво ти е този смартфон? Мисли за главата си като за компютър – колкото повече ненужна в момента информация успееш да разтовариш, толкова по-бързи и ефективни ще станат текущите процеси и системата няма да забива.

2. Научи се да казваш „Не“. Отново…
Спомни си как, когато беше дете, просто се тръшваше и казваше, че това Няма да го ядеш; че Няма да останеш с тая какичка, докато вашите са на рожден ден и че Не искаш тези обувки и Няма да ги сложиш, освен ако не те подкупят с голям шоколад. Тоест, защитаваше собствените си интереси по един категоричен и безкомпромисен начин. Какво се случи с това ти адвокатско качество сега, когато порасна? Я да видим… Изгуби ли уикенда в чистене, вместо да се излегнеш на дивана и да изгледаш цял сезон на „Двама мъже и половина“ или „Приятели“, както ти се искаше? Отказа ли часа си за масаж, защото вашите ти се обадиха и се оплакаха, че не сте се виждали вече цяла вечност? Отмени ли романтичната си вечеря с гаджето, понеже се появи спешна задача в офиса и трябваше да помагаш?… Да си заета нонстоп с нещо, било то и най-полезното на света, няма да ти донесе значка за почит, нито ще те направи по-щастлива и удовлетворена.

3. Не премисляй, а действай!
Набележи си едно важно нещо, което задължително трябва да направиш днес. Независимо дали става дума за дълго отлаган важен личен разговор, за завършване на проект в офиса или за купуване на стелки за колата например. Не крой планове как можеш да го съчетаеш с нещо друго и да удариш с един куршум два заека, просто го свърши веднага. Така, когато денят приключи, няма да имаш усещането, че е пропилян. Колкото повече задачи се трупат без да бъдат свършени, толкова по-малко желание и енергия ще имаш за действие. Поговорката „Два пъти мисли, един път режи“ е прекрасна, но ако я прилагаш нонстоп, рискуваш животът да си мине покрай теб. Понякога е по-добре да действаш импулсивно и да рискуваш да сгрешиш, вместо да размишляваш, изпускайки невероятни шансове.

4. Проверявай имейла си 2 до 3 пъти на ден.
Заплюй си опреде­лени часови зони, в които ще чекваш инбокса си и през останалото време го остави на мира. Същото важи за стената ти във фейсбук. Така ще ограничиш разсей­ването и ще си осигуриш по-добра концентрация и по-голям достъп до целия си мисло­вен капацитет, отрязвайки потока от излишна инфор­мация.

5. При всяка удобна възможност пътувай,
защото така се зареждаш с нови впечатления и емоции, които те карат да се чувстваш жива.

6. Осигури си добър нощен сън.
Хората, които спят под 7 часа на нощ, имат понижена активност в зоните на мозъка, участващи в паметта. Това ограничава способността им да учат нови неща, да разрешават проблеми, да вземат решения и да помнят важна информация. Създай си релаксиращ вечерен ритуал (чаша мляко и любимо CD например) и в никакъв случай не гледай новини и черни статистики, преди да заспиш.

7. Чети книги, защото те стимулират въображението ти и те карат да мислиш.
Също както добрата форма на тялото изисква тренировки, така и добрата форма на мисълта изисква съответната поддръжка.

8. Отдели си време да си сготвиш собственоръчно нещо вкусно и здравословно.
Защото го заслужаваш.

9. Не спирай да обичаш, независимо от разочарованията.
Защото любовта е черешката на живота.

10. Прости на другите.
И най-вече на себе си. Само така можеш да започнеш наистина отново.

11. Не спирай да си изброяваш онова, което имаш.
Така няма начин да се чувстваш недоволна.

12. Изгаси го най-сетне!
Недей да висиш нонстоп пред телеви­зора дори когато не дават нещо, кое­то ти е интересно. Безсмисленото сменяне на каналите ти пълни мозъка с нова, ненужна информация, която – как­то вече стана дума – само го натовар­ва. Същото важи и за безцелното висене часове наред в интернет.

13. Разнообрази рутината.
Да ти се е случвало да идеш до кухнята за нещо и да забравиш какво беше то? Пардон, поправка, кога последно ти се случи да идеш до кухнята и да забравиш за какво си отишла? Ето какво се получава, когато превключиш на автопилот. За да го избегнеш, внеси разнообразие в ежедневието си, като сменяш дребни детайли. Започни деня с чаша нес, вместо еспресо, стигни до работата по нов маршрут, смени прическата, диетата, заведението, в което ходиш петък вечер, и компанията, с която излизаш всеки божи уикенд, размести мебелите вкъщи и замени обичайните дънки с актуалния панталон с широк крачол. Така ще изостриш вниманието си и ще запомниш повече подробности от деня.

14. Не спирай да се усмихваш,
защото положителното отношение към околните наистина отваря неподозирано много врати и възможности.

15. Научи се винаги да виждаш чашата наполовина пълна.
Защото не е важно какво ни се случва, а как приемаме да погледнем на него. А и след време наистина се оказва, че всичко е било за добро.

16. Сложи в календара си „дзен точки“.
За начало щателно прегледай програмата си за цялата седмица ден по ден. Дали можеш да отбележиш няколко момента, в които наистина релаксираш? Ако не, задължително си вкарай такива. Разбира се, не е необходимо да медитираш в тях, можеш просто да се разходиш на въздух, да си вземеш вана, да се занимаеш с любимото си хоби или да излезеш на кафе с приятелка. Тези моменти трябва да се случват всекидневно, дори и да са само за по половин час, защото ти помагат да презаредиш батериите си емоционално и физически.

17. Не съжалявай за нито едно свое
решение, защото дори да не е било най-правилното, последствията му са те научили на нещо. И не задълбавай в „ами ако бях…“ – не само че е безсмислено, а е и депресиращо.

18. Вземи си домашен любимец.
Доказано е, че грижите за него ще те направят по-щастлива и по-здрава, а цялата любов, която ти дава безвъзмездно животинката, ще ти топли душата ежедневно.

19. Изпоти се здраво.
Спортувай по 20 минути 3 пъти седмично. Това ще обогати мозъка ти с кислород, ще укрепи сърцето ти и най-важното, ще освободи натрупания стрес.

20. Състави си „Трябва да…“ списъци
Мисли за тях като за чифт планинарски обувки – вярно е, че не са никак секси, но пък в екстремни моменти са адски прак­тични и просто няма с какво да бъдат заменени. Когато прехвърляш из главата си нонстоп какво трябва да не забравиш да направиш, ти: 1) се хвърляш хаотично насам-натам, губейки време и енергия и 2) обикновено оставаш с впечатлението, че задачите са повече, което те изнервя. Така че си състави списък на приоритетните задачи и на тези, които трябва да бъдат отхвърлени в някакъв близък бъдещ период време. В момента, в който свършиш нещо и го зачеркнеш черно на бяло, ще изпиташ задоволство. И то ще трае далеч по-дъл­го, отколкото ако не го запишеш, защо­то мозъкът ни е склонен да забравя бързо постигнатото.
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар