4 beauty навика, c които да скъсаш още днес

Гризеш си ноктите, чоплиш се или се скубеш? Спечели битката с пороците с нашите полезни съвети.

За да спреш с досад­ните навици, тряб­ва да си наясно защо го правиш и как да стопираш импулси­те още в самото им начало. Мозъкът е като компютър – изпълнява определе­но действие според това какъв сигнал си му подала. Вместо да посегнеш към лицето или косата, по-добре вземи нещо в ръка – ластик или чаша например, за да анга­жираш съзнанието с нещо различно. От полза би било, ако се научиш да релакси­раш, защото тези привички са плод на психическо напреже­ние. Повечето хора не си дават смет­ка, че имат проблем с чопленето или скубането, докато не видят плачевните резултати…

ПОМОЩ! СКУБЯ СИ КОСАТА

Защо го правиш?
Несъзнателното желание да дърпаш косми от главата си е познато още като трихотиломания – заболяване, породено от стрес или повтарящи се натрапчиви мисли. Най-често засегнати са скалпът, миглите и веждите. Специалистите смятат, че страдащите от трихотиломания имат недостиг на серотонин и допамин в мозъка.

Спри, защото…
Докато небрежното късане на косъм-два ти се струва невинно занимание, то по-силното опъване може да доведе до значителна загуба на коса. Обикновено на мястото на отскубнатите косми израстват нови, но за съжаление, с по-различна текстура, което кара косата да изглежда суха и изпръхнала. Ако не скъсаш с този навик, рискуваш да увредиш равномерния растеж и в крайна сметка да се образуват плешиви петна.

3 прости стъпки за блестяща коса

2 начинада предпазиш косата от скубане
1. Слагай ръкавици, ако се изкушаваш да посягаш към главата (обикновено вечер) – това би затруднило хващането на косата.
2. Използвай по-често масла за коса – гладката повърхност е по-трудна за дърпане.

ПОМОЩ! ИЗТЪНЯВАМ ПРЕКАЛЕНО МНОГО ВЕЖДИТЕ СИ

  • Никога не скуби косъмчета от редицата на веждите, а само тези отдолу или отгоре, които развалят плътната им форма.
  • Среши хубаво веждите, за да видиш по-добре къде са предателите. Среши нагоре половината дължина (от носа навън), отскубни всички ненужни косъмчета и едва тогава премини към останалата дължина (от чупката към слепоочието), за да не се образуват дупки.
  • Не забравяй, веждите ти са сестри, а не близначки – няма как да са напълно еднакви!
  • Купи си хубава пинсета, която да захваща плътно и да отскубва, а не да къса. Винаги дърпай космите в посоката на техния растеж, за да избегнеш врастванията.

ПОМОЩ! ГРИЗА СИ НОКТИТЕ

Защо го правиш?
Навикът да се гризат ноктите е известен на специалистите като онихофагия и е явен признак за нервно безпокойство. Гризането ти дава фалшиво чувство, че владе­еш ситуацията, че снемаш напре­жението. Смята се, че този вреден навик се дължи на липсата на сили­ций в организма.

Спри, защото…
Едва ли искаш да имаш грозно назъ­бени нокти. Гризането променя формата на нокътните плочки и колкото по-надълбоко стигаш, тол­кова повече нарушаваш нормалния им растеж. По този начин увреж­даш и кутикулите, което повиша­ва риска от инфекции.

3 начина да спасиш ноктите от гризане

  • Поддържай ги къси и добре оформени. Заглади ръбчетата, докато краят не стане идеално гладък – така няма да имаш какво да захванеш със зъби.
  • Използвай заздравител за нокти – колкото по-силни са ноктите ти, толкова по-трудно ще ти бъде да ги отчупваш и дъвчеш.
  • Винаги носи пила със себе си. Така, когато се наложи, ще загладиш стърчащото парченце и ще прогониш порочното желание да го откъснеш.

ПОМОЩ! ЧОПЛЯ ПЪПКИТЕ СИ
Начинът да се отървеш от пъпката, е да я изстискаш, нали? Грешка! Колкото и да е трудно за устояване, стискането може да ти навлече много повече неприятности като например инфекция, водеща до поява на акне. Третирай пъпките една по една с клечка за уши, напоена в изсушаваш продукт с бензоил пероксид (от аптеката). Салициловата киселина може да свие пъпките, докато спиш, а DermoPurifyer Cover Stick, 15.06 лв., Eucerin – да ги прикрие на сутринта.

Задължителен продукт за всяка жена! Поръчайте тук:

NOOO! Acne – английски комплект срещу акне за моментално скриване на пъпките!!!

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар