Култура на поведението – какво и как трябва да се яде

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

За да изстудите супата, не духайте в чинията, чашата или в лъжицата, просто почакайте, докато тя изстине сама, като леко я разбърквате с лъжицата.

Ако месото за супата се сервира отделно на блюдо или чиния, трябва да се вземе едно парче, да се нареже с ножа и вилицата и чак след това да се напълни чинията със супа. Ако в чинията заедно със супата има големи парчета месо или салам, то те първо се нарязват на малки парченца и след това се налива супата. В заведенията понякога сервират чиния супа с голямо парче месо. То трябва да се нареже с помощта на ножа и вилицата в самата супа. Макароните, зеленчуците и т. н. се правят на малки парченца с лъжицата. Това се прави безшумно и внимателно. В добре приготвената супа не трябва да има парчета, които не биха могли да се поставят изведнъж в устата. Гъстото се изяжда едновременно с течността. Когато си наливаме още супа, лъжицата остава в чинията. Бульонът и супата-пюре се сервират главно в чаша и се ядат обикновено с десертна лъжичка, като при това дръжката се държи с лявата ръка. От чашката се допиват само остатъците. За да може по възможност да се изяде цялата супа от чинията, тя се накланя с лявата ръка не към себе си, а към центъра на масата.

Печеното се яде с помощта на нож и вилица. Изключение правят само меките и нарязани месни блюда. За разчленяването ща меките месни блюда (кюфтетата, руло и т. н.) се използва само вилицата. Когато се ядат тези блюда или месо, то вече е нарязано на парченца (бьофстроганов, гулаш), вилицата се държи в дясната ръка. Голямото парче месо не се раздробява изведнъж, защото то ще изстине по-бързо. Това се прави постепенно в хода на яденето. За отделянето на месото от кокала месото се придържа с вилицата и от него се отделя кокалът, който се отделя на края на чинията.

 

Продължение …

 

Култура на поведението – такт и скромност

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар