Петте животни на фън шуй

промоции

Човешките същества винаги търсят хармония, във физическо или в психическо отношение.

Привеждайки живота и обкръжението ни в хармония, специалистите по фън шуй използват няколко характерни ментални карти, по които разчитат събитията от всекидневието. Те служат като основни модели за уточняване на най-обикновени дейности, като например подредбата на мебелите в дома.

Както при Ин и Ян, осемте триграми и петте енергии, принципите на фън шуй могат да бъдат изобразени почти като на навигационна карта и да бъдат използвани като нея, с една основна разлика. На картата на фън шуй мястото на човешкото същество, във всеки един момент, определя посоките и взаимоотношенията на останалите елементи от заобикалящия го свят.

Една от най-често използваните карти се нарича просто „Петте животни“. На пръв поглед тя изглежда митична, но всъщност може да бъде използвана като шаблон, за да ви помогне да разберете и да оцените явления от най-различни сфери: от художественото оформление на жилището, през динамиката на работния екип, до функционирането на динамичните сили в човешката личност. Отправна точка за фън шуй е посоката, към която гледа действащото лице. При шаблона, който използват специалистите по фън шуй, центърът се заема от готова за скок змия, обърнала глава напред. От лявата й страна се намира дракон (китайците наричат лявата си страна „драконова“), отдясно стои тигър, отпред – феникс, а отзад – костенурка.

Първоначално всяко животно е имало свои характерни качества. Костенурката е била свързвана със севера, цветът й е бил черен, сезонът – зима, елементът – вода. Драконът е бил на изток; цветът му е бил зелен, сезонът – пролет, елементът дърво. Фениксът е бил на юг, свързван с лятото, червения цвят и огъня. Съответствията на тигъра са били: запад, бяло, есен и метал. В центъра е била змията, жълто-кафява, с цвета на земята, символизираща оста, около която се въртят сезоните.

Костенурка

Снабдена с изключително издръжлива кopy6a, костенурката се характеризира със стабилност. Тя дава усещане за непоклатима сигурност. Нейното най-подходящо място е отзад, където, кaтo защитна обвивка, осигурява неуязвимост, дълголетие и свобода от страха, че няма да бъдете нападнати откъм гърба.

 Дракон

Драконът е създание, което не съществува в реалния свят. Както и фениксът, той е прозорлив и притежава духовни качества. Араконът получава информацията, събирана от птицата, обмисля я, и взема важни решения. Въпреки че той се рее близко над земята, най-често е изобразяван в покой сред облаците, олицетворение на стабилността. Той притежава изключителна мощ и символизира мъдростта на съзнанието.

Змия

Навита, готова за мигновено действие, уверена в себе си, змията е пазена от другите четири животни, но също може и да ги направлява. Подобно на генерал, командващ армия, тя получава информация от всички посоки и е способна да черпи от особените свойства на силите, които са под нейно командване, за да предприема навременни и мъдри действия.

Феникс

Митична птица, която никога не умира, фениксът лети далеч напред, като непрекъснато обхожда с поглед терена и далечината. Той символизира възможностите на нашия взор, способността ни да събираме сензорна информация относно обкръжаващата ни среда и събитията, развиващи се в нея. С великолепието си фениксът поражда вълнение и неугасващо вдъхновение.

 

Тигър

Извиквайки в съзнанието ни представата за сила, невъздържаност и ярост, тигърът може едновременно и да се защитава, и да атакува. Той е жизнено необходим за оцеляването, но трябва да бъде контролиран внимателно. Готов за скок откъм  дясната ни страна, той е винаги нащрек за всякаква съществуваща заплаха. Но той представлява и невъздържаността вътре в собствената ни природа.

 

Есенен фън-шуй за здраве и късмет

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар