Ето как да подхранвате кожата си – част 2

Начинът на хранене е отговорен не само за това как изглеждате, но и за това как старее кожата.

Част 1

Ето защо е добре на трапезата ви да има продукти, които предпазват от хронични възпаления. Такива са пълнозърнестите храни, плодовете и зеленчуците, омега-3 мастните киселини, съдържащи се в рибата, орехите, зехтина екстра върджин и лененото семе, богатите на антиоксиданти билки и подправки като зелен чай, джинджифил и кимион. Приемът на вода е изключително важен за пълноценната хидратация на кожата – разумното средно количество е осем чаши дневно.

Изключително важно е също така да избягвате частично хидрогенираните масла и трансмазнините, както и полиненаситените растителни мазнини, защото са не само вредни, но и благоприятстват възпалителните процеси в организма. Избягвайте храни, които причиняват бързо покачване на кръвната захар и инсулина – например сладките или нишестени преработени храни – и така предизвикат хронични възпаления. Тези продукти водят и до стареене на кожата, защото са причина за настъпване на биохимичния процес гликация, при който захарта се свързва с колагеновите влакна в кожата, тя става твърда и нееластична, а това води до появата на бръчки. Други фактори, допринасящи за преждевременното стареене на кожата, са вредните слънчеви лъчи, прекомерният стрес, замърсяването и липсата на физически упражнения, затова винаги когато е възможно, им противодействайте.

Предлагаме ви пет етерични масла, с които да започнете.

ИНДРИШЕ – Стягащо масло, с балансиращ ефект върху кожата – чудесно е за масажни масла и процедури за ходила. Безценно за женското репродуктивно здраве и изключително полезно за преодоляване на раздразнителността и подуването, причинени от предменструалния синдром (ПМС).

ЛАВАНДУЛА – Помага при спазми, главоболие, нарушения на нервната система и безсъние. Със своето заздравяващо и антисептично действие това масло помага при кожни изгаряния и предпазва от образуване на белези. То ефикасно отблъсква вредните насекоми.

МЕНТА – Стимулиращо храносмилателно и противовъзпалително средство. Използва се при инхалация срещу гадене и дихателни проблеми или във вана за облекчаване на мускулни болки.

РОЗМАРИН – При емоционална умора, главоболие, простуда и грип.

ЧАЕНО ДЪРВО – Известно с антимикотичното и антисептичното си действие, това масло се използва при кандидози, гъбички на краката и акне. Също така е и средство за първа помощ при по-леки рани.

 

Ето храните, с които ще сте здрава и по-красива!

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар