„Искам да ходя на токчета всеки ден!”

Ами тогава научи как да го правиш здравословно и как да избереш перфектната обувка този сезон.

Какво ли не открива науката! Според изследване на Университета в Манчестър, ежедневното носене на високи токчета хронично съкращава мускулите на прасците, което води до лесна загуба на равновесие, ако изведнъж ти се наложи да походиш боса или на равни подметки. Малко стречинг ще те предпази от тази участ, обаче учените не спират дотук и вадят цял списък с възможни физически усложнения, които страстта към безкомпромисно елегантни обувки може да ти докара. Виж как да се предпазиш.

Разтегни гръбнака!
Високите обувки избутват глутеалните ти мускули (дупето ти) нагоре и довеждат до съкращаването на мускулите в лумбалната зона (извивката на кръста). Това натоварва и износва гръбначните  дискове в тази област и води до добре познатата ти болка в гърба след тежък ден. За да се предпазиш, физиотерапевтите препоръчват упражнения за стягане на коремната и гръбната мускулатура като това: Легни с гръб плътно допрян до пода и сгънати крака, повдигай и отпускай дупето си без прекъсване поне 5 минути.

Ребалансирай таза!
Токчетата накланят таза ти в неестествена позиция и вътрешните ти органи се чувстват дискомфортно. Затова внимавай, докато вървиш, да не се навеждаш, а да държиш главата си изправена напред. И от време на време се сещай да стягаш коремната и глутеалната си мускулатура силно по няколко пъти.

Предпази матката си!
Да, правилно прочете. Типичната поза „жена, ходеща бързо на токчета“, при която се накланяш напред, смъкваш бюста си надолу и издаваш дупе назад, може да доведе до схващане в областта на шийката на матката, което чувстваш като тъпа болка в коремчето.

Един начин да коригираш стойката си е да обуеш любимите си обувки у дома и да се разхождаш на тях, докато крепиш тежка книга на главата си, както правят начинаещите модели.

Масажирай!
Понеже токчетата изместват тежестта на тялото ти напред, метатарзалната зона на ходилото ти (частта в края на свода) се пренатоварва. За да избегнеш деформации, вечер си подарявай малко лесен, но релаксиращ масаж – сложи под стъпалото си топка за тенис и я търкаляй с лек натиск напред-назад.

Не подминавай педикюра!
В месеците, когато носиш ботуши, боти и затворени обувки, се изкушаваш да спестиш от педикюр, нали? Разбираемо, но често непрофесионално поддържаните крака те вкарват в беля – ноктите ти се огъват и впиват в пръстите, мазолите се разрастват и охлузват в стените на обувките. Тези болежки допълнително изкривяват походката и стойката ти и водят до болки в глезените и коленете.

Уважавай силикона!
Сигурно си опитвала да се предпазиш от пришки с медицински лейкопласт достатъчно пъти, за да знаеш, че той не върши работа и даже дразни кожата допълнително. Единственото сигурно спасение са гениалните подплънки от силикон, които можеш да намериш в дрогериите. Някои от тях са във формата на мини стелка за възглавничката на стъпалото ти, други са като калпаче за чувствителния ти палец, трети са тънки лентички, които прилягат под коварните, впиващи се каишки на изисканите ти сандали.

Опитай нещо ново!
Ако искаш да повишиш двигателната си култура, да усвоиш правилно дишане и правилна стойка, може би методът „фелденкрайс“ е за теб. Той е набор от двигателни практики за по-пълно овладяване на телесния потенциал и справяне с умората и стреса. Можеш да научиш повече на http://dubanahata.com/feldenkrais.html
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар