Как да си посадите билки в делва

Много красиво стоят засадените билки в делва, а освен това можете да се възползвате от техните ползи по всяко време.

За да придобиете по-ясна представа за аранжировката, експериментирайте с разположението и комбинациите на растенията в нея. След това започнете същинското засаждане. Винаги отваряйте торбата с почвена смес в проветриво помещение. Избягвайте вдишването на миниатюрните прашинки, за предпочитане е да сте с маска.

 

Необходими материали:

•        голяма глинена делва с отвори в стените

•        подбрани пълзящи билки (например риган, няколко вида майоран и ягоди) и растение, което да расте нагоре (например скевола) в саксии или други съдове

•        висококачествена почвена смес

•        лопатка

•        торба с кокосови влакна (по желание)

 

Указания:

Напълнете делвата с почвена смес до ниво точно под първата дупка.

Внимателно извадете първата билка от саксията, в която е израснала (ако вие приготвяте разсада – ползвайте кофички от кисело мляко, защото можете да ги срежете и по-лесно да извадите растението с корена); отстранете част от почвата около корените. Сложете я в най-долния отвор на делвата. Добавете още почва и леко притиснете с ръка. Допълнете с още почвена смес, така че нивото на пръстта да стига до следващата дупка. Засадете всички билки по този начин. За да не пада почва, поставете малко кокосови влакна около всеки отвор.

Най-отгоре засадете атрактивно растение, като сложите достатъчно почвена смес около корените. Не е задължително това да е билка. За по-голям колорит изберете цъфтящи едногодишни или многогодишни видове. Ние препоръчваме да използвате скевола (Scaevola aemula), но всяко растение, което се развива изправено, ще свърши работа. Поставете делвата на слънчево място и поливайте редовно.

 

 

Искате ли да станете биоградинар?

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар