Успение на Пресвета Богородица

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Християнският свят чества на 15 август Успение на Пресвета Богородица. Отбелязваме този ден, защото Божията майка – Дева Мария напуска земния живот и отива при сина си.

Още два празника има, свързани с Дева Мария – „Рождество Богородично“ (8 септември) – Малка Богородица и „Въведение Богородично“ (Ден на християнското семейство — 21 ноември). Успение Богородично се нарича още Голяма Богородица, защото в християнската религия смъртта, заспиването, успението е по-важно дори от раждането. Приема се, че душата се отделя от тялото в телесната смърт и продължава своето безсмъртие.

Голяма Богородица е един от най-големите християнски празници. На този ден всички се молят на Светицата да дава здраве на децата и на членовете на цялото семейство. По селата хората берат грозде и дини и раздават пак за здраве. Също така правят курбан от заклано животно, защото вярват, че това ще им донесе здраве и дълъг живот.

На Богородица мелят от новото жито. От него приготвят обредни хлябове за празника и вярват, че ако на този ден вали дъжд, ще има голямо плодородие през следващата година.

Света Богородица е покровителка на пчеларството – на този ден пчеларите отнасят в църквата медените пити, за да ги освети свещеник. После ги раздават с пожелание за берекет и здраве по пчелите.

Не се работи на полето или в градината, не се шие, плете и въобще никаква работа, свързана с дома не се извършва от вярващите.

На днешната дата имен ден празнуват всички, които носят името Мария и производните на това име. Честит имен ден!

 

Полагане честната дреха на Пресвета Богородица във Влахерна

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар