Превенция и лечение на цистит

промоции

Повечето жени знаят какво е цистит, дали от собствения си опит или този на другите. Това е често срещано оплакване, но може да бъде избегнато в някои случаи, като се вземат допълнителни предпазни мерки, за да се защити пикочния мехур от инфекция.

Какво е цистит?
Действителната терминология се използва за описване на инфекция на пикочния мехур, но с течение на времето думата се използва и за описване на общи раздразнения и оплаквания. Най-обичайната форма на цистит, се причинява от бактерии, които са нормални за червата.

Често се прехвърля при използване на тоалетна и при неправилни методи за избърсване на гениталната и ректална област. По-често срещано е при жени, които имат малък пикочен канал. Друга причина за получаване на цистит може да бъде не ефективното изпразване на пикочния мехур по време на уриниране. Особено често срещано е при по-възрастните поколения, когато се появяват неподвижност, взаимодействия на лекарства и използването на катетри.

Цистита също е много често срещан и при бременни жени, поради огромното количество на физиологични промени, настъпващи в организма. Урината трябва да се проверява редовно, защото не лекувана инфекция на урината по време на бременност може да бъде много опасно.

Цистит може да бъде причинен от увеличение в сексуалната дейност и често може да бъде погрешно диагностициран в ранните етапи, тъй като някои полово предавани инфекции изглеждат като цистит в началото.

Признаци и симптоми
Най-честите симптоми на цистит включват честота на уриниране и парене или щипане при преминаване на урината. Урината може да бъде мътна или дори кървава. Може да се появи и болка или дискомфорт в областта на таза или в долната част на гърба. Някои хора може да вдигнат температурата от цистит.

Лечение на цистит
Най-важното е да пиете много течности, за да се опитате да промиете бактерията от системата. Избягвайте кисели напитки, като цитрусови плодове, сокове и газирани напитки. Кофеинът може да раздразни пикочния мехур, така че избягвайте и кафето, чая и колата за известно време.

Вашият личен лекар може да предпише антибиотици за да се премахнат бактериите, но те ​​трябва да бъдат взимани с допълнителен прием на течности. Ако са ви предписани антибиотици и ако пиете противозачатъчни не забравяйте да вземете допълнителни предпазни мерки по време на секс за най-малко две седмици. Ако е необходимо може да се приемат и болкоуспокояващи. Това също ще помогне за намаляване на температурата ако има такива.

Предпазване от Цистит
Най-лесният начин да се предпазите от цистит е да се пие сок ​​от червена боровинка редовно. Сокът от червена боровинка предотвратява появата на всякакви бактерии, които влизат в пикочния мехур, закрепват се към стената на пикочния мехур и се размножават. Докторите вече са признати ползите от това вещество и са има голяма вероятност да ви препоръчат този метод.

Ползите от касиса в това отношение също се проучват, като се смята, че той също има много положителен ефект върху здравето на пикочния мехур.

Цистит е доста често срещано оплакване, но може да бъде избегнат в много от случаите. Добре известен факт е, че повечето хора не пият достатъчно течности или пият твърде много, но грешен вид. Пиенето на вода може да помогне за детоксикация на системата и изхвърляне на бактериите преди да възникнат проблеми.

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар