Какво е Хламидия и как се лекува?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Хламидията е инфекция, която  се разпространява чрез секс без предпазни средства или се прехвърля от майката на детето по време на раждане. Може да се предаде вагинално, анално или устно от човек на човек.

Това е най-често диагностицираната инфекция предавани по полов път и е причинена от бактерия, която се прехвърля чрез обмен на телесни течности.

Какво причинява хламидията на тялото?
Тъй като е причинена от бактериална инфекция тя причинява възпаление на репродуктивните органи и тъкани. Това може да доведе до болка при уриниране, болки и кървене по време и след секс и течение от вагината или пениса. Понякога може да се появи болка в долната част на корема. Тези симптоми обикновено се появяват след около 6 седмици от инфекцията.

Дългосрочните ефекти на хламидията включват трайно увреждане на репродуктивните органи, което може да предизвика безплодие. В действителност, предавани по полов път инфекции са една от водещите причини за безплодие.

Други дългосрочни последици могат да включват повтарящи се инфекции на уриналния тракт, болка в таза и развитието на тазов абцес. Ако инфекцията се предаде от майка на бебе, това може да предизвика увреждания на зрението, което трябва да бъде лекувано незабавно с цел предотвратяване на дългосрочни щети.

Как се лекува?
Хламидията може да се излекува много лесно само с приемането на антибиотици, макар че ако инфекцията не е лекувана от дълго време последствията върху фертилитета не могат да бъдат възстановени. Тези, които приемат орални контрацептиви, допълнителни контрацептивни мерки трябва да бъдат взимани за минимум 2 седмици по време на приема на антибиотици.

Предпазване от хламидия
Най-лесният начин да се предотврати инфектиране е чрез използването на презерватив по време на секс. Презервативите може да бъдат, както мъжки, така и женски и могат да се закупят от много места аптеки, супермаркети, бензиностанции и т.н.

Въпреки че е необичайно, трябва да се знае, че Хламидията се разпространява и чрез орален секс, така че се опитвайте да избягвате многото партньори. Ако ви имате положителен резултат за Хламидия, трябва да уведомите всичките си сексуални партньори, тъй като те също ще трябва да бъдат изследвани и лекувани, което е необходимо за да се предотврати разпространението на инфекцията.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар