Жана д’Арк всъщност била Маргарита

Украински учен твърди, че Жана д’Арк не е била изгорена на кладата и че името й не е Жана, а Маргарита

Тя не била бедна девойка, а извънбрачна дъщеря на краля на Франция Карл VI.

През 2001 година французите ме поканиха да възстановя по останки от скелети външността на Людвик XI и неговата съпруга -разказал антропологът. Оказа се, че останките на двете личности са фалшификати. Наложи се да се отворят другите гробници в катедралата „Нотер-Дам-де-Клери“. В една от тях се оказаха костите на жена, която приживе явно беше носила доспехи. Тази девойка би могла да бъде само незаконно родената принцеса Маргарита Валуа. Баща й бил отличен воин и научил на военно изкуство и дъщеря си.

Франция загубила сраженията с англичаните, на войниците била нужна национална легенда. За ролята на народна героиня прекрасно подхождала Маргарита. Но когато я заловили в плен, на кладата изпратили друга девойка, чието име останало неизвестно.

Историята на Жана д’Арк в класическа интерпретация е следната. През 1415 година във Франция нахлуват британците. В това време малкото селско девойче Жана д’Арк сънува света Екатерина и света Маргарита. Те обявили, че именно Жана ще върне трона на френския крал. Когато тя навършила 16 години, оглавила обсадата на завладяния Орлеан и започнали да я наричат Орлеанската дева. Под нейно командване армията удържала множество победи, но след това Жана попаднала в плен и била изгорена на клада на 30 май 1431 година.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар