Защо е важно самочувствието?

Мислете положително за себе си

Много хора се заблуждават, като си мислят, че емоционалното им състояние не се отразява на здравето им. Психиката и тялото са едно цяло в добро и лошо, в болест и здраве. Вижте как те могат взаимно да си бъдат от помощ.

 

Всеки изминал ден учените правят нови открития за връзката у между психическото състояние и здравето. Доказано е, че стресът, депресията и гневът отключват много здравословни проблеми. Ще се чувствате по-щастливи и здрави, ако сте положително настроени към себе си и към околните и участвате активно в живота.

 

Значението на самочувствието

Редица фактори влияят върху емоционалното състояние – гените, околната среда, храната, здравето, добрият или лошият сън и дори сезоните. Но с най-голямо значение е мнението ви за самите себе си. Вярно е, че демонстрацията на високо самочувствие често се приема негативно от околните, но от друга страна, може да ви помогне да се справите с предизвикателствата на живота по-успешно от хората с ниско самочувствие. Хората с високо самочувствие обикновено са по-удовлетворени от живота, по-уверени в собствените си способности, постигат по-големи успехи, а в повечето случаи са и по-здрави. Според изследванията доброто самочувствие предпазва от състояния на депресия и безпокойство, които предразполагат към широка гама заболявания – от обикновена простуда и остеопороза до сърдечносъдови състояния. Изграждането на самочувствието започва още от ранна детска възраст. Тогава одобрението или укорите от страна на родители, учители и приятели играят ключова роля. Вече като възрастни ние започваме да правим преценка за себе си въз основа на успехите и постиженията си, особено в личен и професионален план.

Способността ни да обичаме и да бъдем обичани е сред нещата, които изпълват живота ни със смисъл и чувство на дълбоко удовлетворение. Постиженията в професията също ни карат да се чув­стваме радостни и горди. Хората, с които се срещаме или работим всеки ден, до­пълнително повишават самочувствието ни и ни помагат да се чувстваме полезни.

С напредването на възрастта обаче са­мочувствието може да се промени в .ре­зултат на промените в живота ни. Отно­шенията с партньора едва ли ще са същи­те, децата рано или късно ще напуснат дома ни, професионалните ни качества вече не са на нивото отпреди 20 години, а и отражението, което виждаме в огледа­лото, вече започва да не ни харесва.

 

Имаш комплекси – няколко начина да ги преодолееш

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар