Кога е добре да кажеш: Аз бях дотук стига ми, толкова!

Вярно, че упоритото удряне с глава в сте­ната гори 150 калории на час. Но има далеч по-приятни начини да се вталиш, които не ти костват куп нервни клетки и доброто настроение. Парадоксално, но факт: поняко­га просто трябва да се научиш да се отказ­ваш (макар че в момента това ти звучи като чист провал.

Преследвай упорито мечтите и цели­те си, за да успееш. Никога не се отказвай, защото щастието обича смелите и дръзките. Бори се за любовта си каквото и да става. Така звучат съвременни­те ни мантри за щастие, които ни заливат отвсякъде – от късметчетата със сутреш­ното кафе, през поредния статус на прия­тел във фейсбук, харесан от десетина чове­ка, до последната рецепта за успех, дадена в интервю от знаменитост. Днес смятаме, че „по-умният отстъпва“ е мъдрост-отживелица, а да се откажеш от нещо е знак за сла­ба воля и чиста проба поражение. Това обаче далеч не е така. Ако прочетеш историята на която и да било известна личност, неза­висимо от сферата, в която е пробила, ще установиш, че успелите хора до един непре­къснато се отказват – и според тях това е част от успеха в дългосрочен план. Въпро­сът е да знаеш коя е точката, в която тряб­ва да престанеш да се бориш за дадена кау­за, защото е напълно безсмислено. Ето три сюжета, които не подминават нито една жена, когато си е напълно в реда на неща­та да развееш белия флаг и да се оттеглиш с достойнство.

  1. СТИГА МИ ТОЛКОВА С ДИЕТИТЕ!

ОТКАЖИ СЕ ТОГАВА, КОГАТО… ЗАПОЧНЕ ДА ЖИВЕЕШ, ЗА ДА СЛЕДИШ КАКВО ЯДЕШ И ВМЕСТО ДА СЕ ЧУВСТВАШ ЛЕКА И ЩАСТЛИВА, СИ ИЗНЕРВЕНА, ГЛАДНА ВСЕ ТАКА НЕУДОВЛЕТВОРЕНА.

  1. КРАЙ НА ТОВА ПРИЯТЕЛСТВО!

ОТКАЖИ СЕ ТОГАВА, КОГАТО ТИ СЕ СЛУЧИ НЕЩО, МНОГО ХУБАВО /ЛОШО/ ВАЖНО, А ТИ НЕ ИЗПИТ­ВАШ НИКАКВО ЖЕЛАНИЕ ДА ЗВЪННЕШ НА ВЪПРОСНАТА ЛИЧНОСТ И ДА Й ГО СПОДЕЛИШ.

Била ли си свидетел на следната сцена: седят си две прия­телки, пият си кафе­то и си водят „при­ятелски“ разговор в тоя дух: „Вчера ходих на фитнес.“ Ти пък! Като те гледам – няма ника­къв смисъл.“ „Ми то много неща са без смисъл, пък ги пра­вим. В тоя ред на мисли, какво стана с оня, още ли му пра­виш кефа?“ Уж приятелсссссски, пък под привидно спокойна­та му повърхност от неангажиращи, шеговити, двусмис­лени реплики две­те страни нонстоп се хапят – разбира се, без да напускат границите на бла­гоприличието. Гле­даш ги отстрани и се питаш мазохисти ли са, що ли? Понякога човек се придържа към даде­ни отношения, дъл­го след като бли­зостта и разбира­телството са се изчерпили и е оче­видно, че нещата куцат. Защо го пра­вим? Дали се стра­хуваме, че трябва да си търсим с кого да заменим въпросна­ та личност – някой, с когото тепърва трябва да натруп­ваме общи спомени, тепърва трябва да опознаваме и с кого­то тепърва трябва да нагаждаме ръбо­вете на характера си? Че и трябва да го допуснем толко­ва близо до себе си, че да му дадем въз­можност евентуал­но да ни нарани?… Или просто мра­зим конфронтациите, изясняванията и негативните емо­ции, които са неиз­менна част от всяка раздяла?

Как да абдикираш

Аз лично, бидейки кадър на поколението, възпитано по тоталитарно Време, в 90% от времето имам един сериозен про­блем, когато става дума за отношения: винаги се стремя да не нараня някого и да се съобразявам с факта, че не съм един­ственото същество на тая планета и не само моите желания, мнение и настро­ения имат значение. Просто така са ме възпитали. И ми костваше доста усилия, за да си наложа да отказвам контакт с хора, които ми губят ценното свободно време и вече не ми носят положителен емоционален заряд както преди. Как успях да се превъзпитам? Ами, просто една петък вечер си седях в такава компания, крепяща се на стари лаври, погледнах ни отстрани и си помислих „Боже, превръ­щаме се в женския еквивалент на мъж­ката дружинка от казармата. Хора, кои­то предъвкват едни и същи неща, случи­ли се преди 5,10, 20,100 години. Човечест­вото екскурзии до Космоса измайстори, ние още в каменната ера си седим. Кому е нужно това?“

  1. СКЪПИ, АЗ БЯХ ДО ТУК!

ОТКАЖИ СЕ ОТ ВРЪЗКАТА СИ, КОГАТО И ДВАМАТА ВЕЧЕ НЕ СЕ СТРЕМИТЕ ДА ДАВАТЕ НАЙ-ДОБРОТО ОТ СЕБЕ СИ, А НАПРОТИВ – ТРАЙНО СА ВИ ПОРАСЛИ РОГА И КОПИТА…

„В началото всичко беше страхотно. А после започнаха скандалите, споровете за глупости, затапванията „нарочно, на инат.“ спомня си Диди (25 2.) последните сед-мици на вече бившата си връзка. „Имах чувството, че всеки миг с него съм като на бойното поле и двамата сме в състояние на 24-часова бойна готовност, още го обичах, – но вече не бях щастлива. Мисля, че същото се отнасяше и за него. И когато се разделихме, ме болеше, но изпитах огромно облекчение.“ Понякога точно както пеят Sunrise Avenue, приказката се прецаква. Вместо да те карат да грееш и да бъдеш най-доброто си възможно Аз, отношенията с този мъж те изстискват емоционално, товарят те психически и те правят нещастна. И понеже ние, жените, проявяваме склонност да се отъждествяваме с връзката си, в един момент целият ти живот зацикля: не ти спори в работата, не ти се вижда с приятели, не ти се излиза, не ти се прави нищо и ако можеше никой да не те закача за абсолютно нищо… Депресия, здравей, здравей!

Как да абдикираш

Твърдо, решително и деликатно. Прието е да се 8яр6а, че когато трябва „да поговорим за нас“, ние, жените, преливаме от ентусиазъм. Аз лично оставам на по-особено мнение по въпроса. Но дори и да е така, ентусиазмът е едно, а удовлетворителният краен резултат – съвсем друго. Защото пак е прието да се вярва, че когато коментираме чувствата и нуждите си, ние, жените, обикновено скачаме от тема в тема и се оплитаме в думи¬те, доводите и паметта си като пиле в кълчища – виж, с това съм съгласна. Ето защо е много добре да разиграеш предварително мислено в общи линии целия разговор. Нахвърляй си списък с причините, поради които си взела решението, и подбери начин да ги кажеш, без да прозвучат като обида или обвинения, защото… Я се обърни за момент назад – имаш връзки, на които всъщност не помниш първата среща, но помниш кристално ясно как се разделихте с всеки един от бившите мъже в живота ти, нали?

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

 

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар