Ето един поглед към това, което трябва да знаем за Великден и Страстната седмица

промоции

Страстната седмица започва от Цветница, а всеки ден от понеделник до събота е наречен велик, защото отбелязва Христовите страдания до Неделята на Неговото Възкресение. 

Цветница

За християните Цветница отбелязва пристигането на Иисус в Йерусалим преди неговото разпъване на кръст, където палмови листа и дрехи са положени на пътя му. Това е последната неделя на Великия пост и първи ден на Страстната седмица.

Велики понеделник

Христос влиза в храма в Йерусалим и вижда, че е пълен с търговци. Синът Божи ги изгонва, защото това е дом за молитва, а не за търговия. Иисус изнася проповед в храма, за която се говори в Евангелието.

Велики вторник

Иисус говори пред хората в храма и проповядва за нравственост и очистване. Той разказва за десет девици, които очакват идването на Господ. Също така той пророкува каква ще бъде съдбата на Йерусалим.

Велика сряда

На този ден се е състояла Тайната вечеря на Христос с Апостолите. На тази вечеря Иисус казва на апостолите, че един от тях ще го предаде. Същата вечер Юда извършва предателството, а Христос отправя молитви в Гетсиманската градина, чакайки да го заловят.

От понеделник до сряда трябва да изчистите къщата си и да се приготвите за посрещането на най-големия християнски празник Възкресение Христово!

Велики четвъртък

На този ден е произнесена смъртната присъда на Иисус, която е потвърдил Пилат Понтийски (прокуратор по това време на римската провинция Юдея – управлението на император Тиберий). Чества се Тайната вечеря преди разпъването на Иисус. Някои църкви правят специални литургии.

На Велики четвъртък се спазва строга забрана за работа, боядисват се великденските яйца преди изгрев слънце.

Разпети петък.

За християните това е ден на траур и покаяние. На този ден Иисус е умрял на кръста.

Много хора посещават църквите и минават под кръста – това е знак за преклонение пред жертвеника на Иисус и символ на вярата, че душата на всеки праведен ще намери покой в царството небесно. На Велики петък (наричан още Разпети петък) не се чисти, не се пере и не се изхвърля никакъв боклук или мръсна вода, за да не нарушавате покоя на душите на починалите.

Велика събота

Майката на Христос Света Богородица и няколко жени погребват и оплакват тялото му. Запечатват гроба му и там остава стража да пази.

На Велика събота обикновено се месят и пекат обредните великденски хлябове – козунаци. Който не е успял да боядиса яйцата в четвъртък може да го направи на този ден. Също започва приготвянето на традиционните ястия за утрешния Великден!

​​Великден – Възкресение Христово

На Великден християните празнуват възкресението на Иисус Христос на третия ден след неговото разпъване на кръст. Този ден също така бележи края на 40-дневния период на покаяние, наречен Великия пост. Великден се счита за най-важния празник в християнската година.

Той се празнува в първата неделя след първото пълнолуние след първия ден на пролетта. Разликата между католици и православни, която се наблюдава в датите на отбелязване на Великден е, че по отношение на Великден православните спазват „идеализирания“ Юлиански календар, който междувременно е изостанал с 13 дни от коригирания Григориански календар.

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар