11 положителни ефекти от кофеина

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Кофеинът е горчив на вкус алкалоид, който по същество се среща в някои храни и напитки, съдържащи наркотични стимуланти.

Въпреки общоприетото схващане, че твърде много кофеин е вредно за вашето тяло, когато се приема умерено, кофеинът всъщност има доста предимства. Въз основа на изследвания, проведени през годините, по-долу сме изброили 11 положителни ефекти от него върху тялото.

Само за информация – 1 чаша кафе от 6-7 грама съдържа 60 милиграма кофеин. Кофеинът не трябва да превишава дозата от 200 милиграма дневно, а 10 грама кофеин се счита за смъртоносна. Не забравяйте, че се съдържа и в кока-колата, енергийните напитки и шоколада.

1. Кофеинът спомага за увеличаване на паметта. Проучвания в Япония доказват, че приемът на 200 милиграма кофеин на ден значително подобрява паметта.

2. Комбинация от кофеин и въглехидрати като храна след тренировка е една отлична възможност. Двете помагат за възстановяване на мускулния гликоген, който е полезен в процеса на регенерация на мускулите след строг режим на тренировка. Това помага и за регулиране на теглото.

3. Кофеинът след физическо натоварване помага за облекчаване на мускулните болки.

4. Подобрява и увеличава издръжливостта по време на упражнения или физическа работа, когато се използва в умерени количества.

5. Стимулира растежа на косата и се използва като една от процедурите за лечение на оплешивяване или косопад.

6. Кофеин като стимулант стимулира секрецията на вещество, наречено допамин в тялото. Допаминът е невротрансмитер, който активира центровете на мозъка за удоволствие. Това също помага за ефективното предотвратяване на депресия или психични заболявания.

7. Кофеинът предотвратява съня, когато трябва да се концентрирате по време на шофиране.

8. В медицинската процедура, наречена кофеин-клизма, кофеинова течност (например кафе) се използва за прочистване на дебелото черво от  токсични материали. Кофеинът помага в детоксикацията на черния дроб ефективно.

9. В умерени нива той помага за избягването на тежки заболявания като болестта на Паркинсон и болестта на Алцхаймер. Тези, които консумират кофеин, също са по-малко застрашени от самоубийство.

10. Кофеинът също така помага за избягване на очни заболявания като катаракта.

11. Изследванията показват, че кофеинът помага за избягване на рак на кожата.

 

 

Утайка от кафе за коса, тяло и лице!

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар