Няма лек за любовната болка на дъщеря ми

Мамо, какво да правя?

 

Майчето – моята малка дъщеря, стана на 14 годи­ни. Голямата бързо порас­на, беше затворена, праг­матична и трезвомислеща, нямах никакви грижи с нея. Дори женитбата й не ме изненада – беше си избрала момче, което като че ли й беше брат. Паснаха си абсолютно, никакви различия и спреч­квания. И досега й се възхищавам.

Но Майчето ми е като мимоза, чиито листенца се свиват от най-слабия по­вей на вятъра и дори от случайно течение. Беше още в детската градина, когато се влюби в едно момченце, а то я блъска­ше, не я искаше, бягаше от нея… Сякаш така й по­тръгна. Сега, вече девойка с оформена фигура и хуба­ва глава, тя предизвиква мъжете по улиците да я заглеждат и да се обръщат подире й, макар все още да не го съзнава. През пос­ледните месеци бях еднов­ременно и щастлива, и тре­вожна, защото Мая за първи път имаше сериоз­но гадже. Васко идваше да я взема от вкъщи, изпра­щаше я вечер до нас, от прозореца ги виждах как се прегръщат и целуват на сбогуване. Не знаех докъ­де бяха стигнали, какво правеха далеч от моя по­глед, колко широко беше отворила сърцето си тя и дали той съзнаваше каква отговорност е да обещава, че ще я обича винаги и ще бъдат винаги заедно… Виждах я как лети и трепе­рех, защото познавам де­тето си и знам колко мъничко разочарование може да я събори. Не ис­ках да го мисля, за да не го предизвикам, но ето че се случи.

От няколко дни Мая е като болно коте – все лежи, свита на кълбо, ли­цето й е подпухнало от сълзи, не иска да се хра­ни, едва вода я прилъгвам да пие. Сутрин я обличам като бебе и буквално я из­тиквам навън, за да иде на училище. Чакам я по обед, скрита в градинката до нейното училище, защото не знам какво става в гла­вата й и не ми е спокойно. Аз не научих никакви под­робности за раздялата им. Майчето отказва да гово­ри. Според мен той е про­сто хлапак, който няма ни­какъв опит и представа с какво се е захванал. Бързо му е омръзнало всичко – разбирам го и не му се сърдя. Но сърцето ми се облива в кръв, кога­то моето момиче ми каз­ва с треперещи устни: „Това ли е любовта? Ако това е любовта, не искам да обичам повече! Какъв е смисълът да обичаш, ко­гато те нараняват и нищо не ти гарантира, че няма да се случи пак! Мамо, какво да правя?“

За първи път не знам какво да я посъветвам. От малка я учех все на неща, които категорично знам: как да се мие, как да се облича, как да се храни, как да говори, как да учи… Но какво да й кажа за лю­бовта? Как да се предпа­зи? Как да не допуска бол­ката? Как да барикадира сърцето си и да не пуска никого? Трябва ли да знае, че болката непрекъ­снато ще я съпътства, ако дава свобода на чувства­та си и се отдава на люби­мия докрай? Нямам лек за болното от любов мое дете, какво да правя?

Майката

 

7 начина да забравиш любовната мъка

 

 

 

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар