Що за сериаломан сте?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Засядаш по пижама с пакет чипс и целия втори сезон на „От местопрестъплението: Маями“? Прегаряш вечерята, докато се просълзяваш пред „Листопад“? Прекарваш цял уикенд, залепена за монитора с „Клюкарката“ и „Сексът и градът“? Кажи ми кои сериали гледаш, за да ти кажа каква си.

ФЕШЪН ПРИНЦЕСАТА

СЕРИАЛЪТ, С КОЙТО ЗАПОЧНА ВСИЧКО: „Сексът и градът“, то се знае! Дрехите! Ню Йорк! Обувките!

КУЛТОВИ ПРОДУКЦИИ: „Истин­ска кръв“, „Клюкарката“, „Гроз­ната Бети“ – сюжетът трябва да включва сексуално напрежение, иронични подмятания, красиви актьори и маркови дрехи.

ДИАГНОЗА: Жадна за скъпото, луксозното и красивото в g живота, Принцесата страда, че е родена от грешната страна на Атлантическия океан и си мечтае за кариера в бранш, където ежедневният сешоар, убийствените токчета и най- актуалният нюанс червило са задължителна униформа. Със свръхразвито самочувствие тя гледа „Грозната Бети“ не защото е се асоциира с главната героиня, а защото обожава саркастичните забележки на Вилхелмина. Гледа „Клюкарката“, за да се успокоява, че дори момичетата, родени в „голямото добрутро“, вътрешно са „лузърки“ и „нервни развалини“, и имитира метода на Блеър Уолдорф за справяне с проблемите – снабдяване с нов моден аксесоар.

НАЧИН НА ЖИВОТ: Тя да режиси­ра живота си като моден сери­ал – отдава огромно внимание на външната страна на нещата и обича да заформя „сценарии“. Увлича се по вампирски истории, защото те пасват на фантази­ите й да има свръхчовешки въз­можности, да бъде секси, желана и недосегаема и да властва над всич­ки, които попаднат в перфектно маникюрираната й хватка.

ПОСЛЕДСТВИЯ: Принцесата е приписала на всички свои близ­ки специални „роли“ – гаджето й трябва да изглежда и да се държи по определен начин, да я глези по определен начин. Приятелките й трябва да са представителни, но да не я засенчват. ТЯ НИКОГА НЯМА ДА СИ ПРИ­ЗНАЕ, ЧЕ… тайничко е плакала, когато Николет Шеридън напус­на „Отчаяни съпруги“ – сега един­ствената й приятелка там е Ева Лонгория.

ТИПИЧНО ИЗКАЗВАНЕ: „Уау, за каква се мисли тази – сложила си кичозна диадема, направила си две букли и си мисли, че е в Холивуд!“

BG СЕРИАЛ: „Стъклен дом“ – отчасти, защото се развива в мол, отчасти заради Яна Маринова

ПРЕСТРУВАНКАТА, КОЯТО ИСКА ДА ИЗГЛЕЖДА В ЧАС

СЕРИАЛЪТ, С КОЙТО ЗАПОЧНА ВСИЧКО: „Спешно отделение“ защото в един момент всички само за това говореха!

КУЛТОВИ ПРОДУКЦИИ: „Днев­ниците на вампира“, „Отчаяни съпруги“,,Доктор Хаус“ – изоб­що всеки сериал, който нашуми дотолкова, че никак не върви да признаеш, че не си го гледала.

ДИАГНОЗА: Преструванката не гледа сериали. Поне не и сис­темно. Те или я отегчават, или я объркват със заплетените си сюжети и отдалечеността от нейната собствена реалност. Тя обаче се бои, че ще изглежда като „паднала от Марс“, ако се покаже неподготвена по темата в разго­вор. Това е само един аспект от всепоглъщащия й страх от соци­ална неадекватност и старание­то й да е „като другите“. НАЧИН НА ЖИВОТ: Понеже дър­жи да изкаже мнение по всяка тема, която й се струва задължи­телна за поддържането на добра репутация, Преструванката чес­то се оказва в „небрано лозе“ и й се налага да проверява в Уикипедия дали даден сериал още се сни­ма и до кой сезон е стигнал.

ПОСЛЕДСТВИЯ: В градския транс­порт и по заведения тя подслуш­ва разговори тип „В последния епизод Елена умря, обаче я съжи­виха…“ и вместо да добива уве­реност, още повече се обърква и още по-отчаяно започва да симу­лира интерес.

ТЯ НИКОГА НЯМА ДА СИ ПРИ­ЗНАЕ, ЧЕ… прекара цяла година, чудейки се защо всичките й прия­телки въздишат по някакъв неа­декватен дъртак, когото нари­чат Тузаря.

ТИПИЧНО ИЗКАЗВАНЕ: „Какво?! Откога Бри е вдовица?“

BG СЕРИАЛ: „Стъклен дом“, по обективни причини.

УПОРИТАТА ТРАДИЦИОНАЛИСТКА

СЕРИАЛЪТ, С КОЙТО ЗАПОЧНА ВСИЧКО: „Зайнфелд“ (е, добре, де – и „Бар „Наздраве“).

КУЛТОВИ ПРОДУКЦИИ: „Моми­четата Гилмор“, „Али Макбийл“, „Закон и ред“ – защото при тях е ясно кой какъв е и за какво се бори.

ДИАГНОЗА: Може да изглежда старомодна и закостеняла, но Традиционалистката вярва, че просто се придържа към класиката. Тя не обича експериментите и ексцентризма и предпочита „простите човешки истории“. Цени добрите стари клишета и дългите епизоди, в които всичко се развива планомерно и без излишни експлозии, защото днешният свят бездруго й се струва твърде объркан. Старите сериали й дават усещането за спокойствие, хармония и надежда за справедливост. НАЧИН НА ЖИВОТ: Тя обича добрите винаги да побеждават, а лошите – да бъдат наказвани. Жените трябва да са емоционал­но нестабилни, мечтателни и с неизчерпаем запас от сълзи и тоа­лети, а мъжете – стегнати, раци­онални и героични. Затова се е вкопчила в старите си VHS запи­си и без да е гледала повече от 10 минути от някой нов сериал, го обявява за „поредната боза/порнография“.

ПОСЛЕДСТВИЯ: Традиционалист­ката е станала много добра в намирането на причини да не одо­брява нищо ново като цяло. Към турските сериали има идеологи­чески възражения, а актуалните исторически минисериали като „Тюдорите“ и „Борджиите“ й се струват нарочно разголени и про­пити с насилие, за да опошлят великите личности и събития, които уж представят.

ТЯ НИКОГА НЯМА ДА СИ ПРИ­ЗНАЕ, ЧЕ… понякога се заглежда и в епизоди на „Пътеводна свет­лина“, ако ги хване по някоя кабеларка.

ТИПИЧНО ИЗКАЗВАНЕ: „Вече няма телевизионни герои, които могат да служат за пример.“

BG СЕРИАЛ: „Войната на тарале­жите“.

СНОБКАТА С ДИСТАНЦИОННОТО

СЕРИАЛЪТ, С КОЙТО ЗАПОЧНА ВСИЧКО: „Туин Пийкс“, най- вече епизодите, режисирани от Дейвид Линч.

КУЛТОВИ ПРОДУКЦИИ: „Момчетата от Медисън АвенЪ“, „Семейство Сопрано“, „Наркомрежа“. Снобката мрази лекомислието и жадува за „стил и концепция“. ДИАГНОЗА: Претенциозна перфекционистка по характер, Снобката подбира сериалите, които да удостои с вниманието си. Те са терапията, с която тя се възстановява от ежедневните сблъсъци с хаотичната стихия, наречена „реален живот“. Когато се увери, че един сериал отговаря на извисените й стандарти (идеален стайлинг, осветление и операторско майсторство, безупречен саундтрак и задълбочена актьорска игра), Снобката се пристрастява отчаяно. За нея сериалите не са забавление, а форма на интелектуална гимнастика, която поддържа у нея вярата, че е по-добра от „масата хора“.

НАЧИН НА ЖИВОТ: Пренарежда целия си социален живот около времето на излъчване на набелязания шедьовър и има календар с римайндъри в телефона си, за да не пропусне повторение. Понеже се смята за поддръжник на изкуството, избягва да „дърпа“ любимите си сериали от торенти, за да не „ограбва“ създателите им. За сметка на това тормози приятелите си с кредитни карти да й поръчват трудно намираеми DVD-ma от Amazon. Изчита онлайн всички ревюта в културните притурки на уважавани американски и европейски издания.

ПОСЛЕДСТВИЯ: Най-добрите приятели на Снобката са Дон Дрейпър и Тони Сопрано – затова всички истински мъже й се виждат болезнено скучни.

ТЯ НИКОГА НЯМА ДА СИ ПРИЗНАЕ, ЧЕ… все още гледа „Анатомията на Грей“, макар че след като Кетрин Хейгъл си тръгна, „това шоу вече не е синоним на класа“. ТИПИЧНО ИЗКАЗВАНЕ: „О, губиш си времето да гледаш „Убийства в Мидсъмър“. Страшно е банален. Единствената му прелест са игрите на думи в диалога, които, както обикновено, са тотално убити от българския дублаж.“

BG СЕРИАЛ: „Седем часа разлика“. Защото Любен Дилов-син е сиенарист, естествено.

КРЪВОЖАДНАТА ДЕТЕКТИВКА

СЕРИАЛЪТ, С КОЙТО ЗАПОЧНА ВСИЧКО: „Поаро“, още когато го излъчваха по Ефир 2.

КУЛТОВИ ПРОДУКЦИИ: „Криминални уравнения“, „Декстър“, „От местопрестъплението: Маями“.

ДИАГНОЗА: Просто е – Детективката и Хорейшио са от една порода. Породата на ииниците, които знаят, че след като стане лошо, ще стане още по-лошо. Тя извлича философско утешение от историите за кървави неправди и тяхното разплитане, защото те й показват слабостта и безпомощността на човечеството като цяло. Олицетворява се с онези смели, знаещи и можещи герои, които не се крият зад никакви илюзии.

НАЧИН НА ЖИВОТ: Маниерите й са малко ала Шерлок Холмс – ирония, песимизъм, любов към „грозната истина“. Сериалите за гениални психопати и разследващи полицаи напомнят на Детективката за вечния сблъсък между Доброто и Злото, в който Злото обикновено е по-силно (или поне по-ефективно). Често се ядосва, ако намира разрешаването на случая за прекалено лесно и лишено от гнусни подробности.

ПОСЛЕДСТВИЯ: Не може да гледа нищо, което не включва куп зрелищно разчекнати трупове. За нея криминалният жанр започва и свършва с разследването на убийство, защото мъртвите не могат да говорят и предизвикателството е някой да го стори вместо тях.

ТЯ НИКОГА НЯМА ДА СИ ПРИЗНАЕ, ЧЕ… ненавиждаше „Изгубени“, защото не можеше да отгатне развръзката на 9-ата минута. То бива, бива мистерия, ама чак толкова…

ТИПИЧНО ИЗКАЗВАНЕ: „Това с белите кръвни телца и таласемията е суперизтъркано вече – преди ДНК тестовете хората как са измисляли готини криминални сценарии!“

BG СЕРИАЛ: „Под прикритие“ – макар че е жалко, дето няма достатъчно кръв и аутопсии. От патриотични чувства би могла да хареса и „Столичани в повече“, ако темата за иманярството бе по-развита и враждуващите семейства се избиваха системно.

ДОМАКИНЯТА С МЕКО СЪРЦЕ

СЕРИАЛЪТ, С КОЙТО ЗАПОЧНА ВСИЧКО: „Робинята Изаура“ или „Касандра“.

КУЛТОВИ ПРОДУКЦИИ: „Съдия Ейми“, „Всички мои деца“, „Лис­топад“ – да има семейни драми!

ДИАГНОЗА: Домакинята (която може още да не е омъжена и с деца, но знае какво иска от живота) обича неправдоподобни обрати и пищно страдание. Зажадняла е за емоции, защото е открила, че у нас конфли­ктите между близки хора се потул­ват в недомлъвки и отчуждение и до развръзка и пречистване на отно­шенията се стига рядко.

НАЧИН НА ЖИВОТ: Тя гледа на без­крайните драми като на извор на вдъхновение и мъдрост, които да приложи към не толкова изо­билното си откъм перипетии и страсти ежедневие. А и сериали­те дават чудесна тема за разговор с роднини и приятелки – какво по-сплотяващо от това!

ПОСЛЕДСТВИЯ: Домакинята живее в своя чист свят, където накрая родителите прощават на децата си, лошите биват наказа­ни, а влюбените се събират.

ТЯ НИКОГА НЯМА ДА СИ ПРИЗНАЕ, ЧЕ… тайно харесва сериали като „Медиум“, където героинята е не само майка, съпруга и домакиня, но и ясновидка, която разплита прес­тъпления. Прекрасно би било да си супержена, но си е малко рисковано…

ТИПИЧНО ИЗКАЗВАНЕ: „Трябваше да послушаш баща си – виж какво стана с Лейля, като се опълчи на Али Рьза…“

BG СЕРИАЛИ: „Забранена любов“

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

 

 

 

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар