Физическата активност – истинското лекарство!

промоции

Лекарите отдавна го знаят – физи­ческата актив­ност влияе вър­ху многобройни фактори – тя нормализира кръвното налягане и чувст­вителността към инсулина, намалява микро възпалител­ните процеси и количеството на мастната тъкан във вътреш­ните органи, понижава риска от сърдечносъдови заболя­вания, диабет и рак.

Физическа активност, лекарство, зарази, спорт, зима, грип

 

Новото са научните доказателства, че редовното движение влияе превантивно и лечебно върху психиката, дегенеративните заболявания като множествена склероза и болестта на Алцхаймер, както и върху хроничните възпалителни процеси.

Какви упражнения да изберем?

За издръжливост – тяхната цел е да се подобри капаците­тът на сърцето, белите дробо­ве и обмяната на веществата, тоест способностите на муску­лите да използват кислорода. Можете да изберете между активното ходене пеша, север­ното ходене с щеки, бягането, танците, кънките. Колоезде­нето, плуването и водната гимнастика са подходящи за хора със ставни проблеми и свръхтегло, защото при тях ставите са облекчени.

За подсилване на мускули­те – те поддържат мускулната маса чрез противопоставяне с тежести, ластици или като се използва собственото тяло.

Изявен ефект имат и върху здравината на костите, така че са силно препоръчителни за възрастните хора. Най-по­лезно е да се разнообразяват физическите дейности, за да бъдат те по-забавни и прият­ни. Изборът зависи от инди­видуалния характер, така че да носи радост и освобождаване от напрежението.

В каква доза?

Световната здравна организа­ция препоръчва на хората на възраст от 18 до 64 години да отделят седмично 150 минути за умерено натоварваща фи­зическа активност (30 минути на ден, 5 пъти в седмицата) и 75 минути за по-голямо на­товарване (15 минути на ден, 5 пъти в седмицата). Разликата между двата вида упражнения е, че по време на умерените човек може да разговаря, а по време на натоварващите това е невъзможно.

За предпочитане е натоварването да се уве­личава постепенно, в индивидуален ритъм и като се предвижда необходимото време за въз­становяване след усилието. Важно е да се знае, че моментите на почивка са много важни, защото тогава се изграждат протеините, мускулите и съединителната тъкан в организма.

 

Според възрастта

От най-ранни годи ни човек трябва да отделя време за поддържане на физическата си фор­ма. Ако изкачвате пеша четири етажа, без да спирате, а също така не чувствате умора след 30-минутно ходене, може да смятате, че тялото ви е нормално тонизирано и издръжливо.

След 40-годишна възраст практикуването на спорт трябва да се предхожда от консултация с лекар, който може да предпише различни изследвания и тестове за издръжливост, да препоръча определен спорт като най-подходящ.

 

Кога спортът може да навреди?

Когато усилените спортни занимания са съ­четани с недостатъчно хидратиране на орга­низма и със стриктни хранителни диети, има опасност от оксидантен стрес и от тендинити. Най-важното е да не надхвърляте физическите си граници и да чувате сигналите на тялото.

 

Противопоказания

При повечето хронични заболявания интен­зивните спортове са неподходящи – такива са например тенисът и борбата. При астма не може да се практикува дълбочинно гмуркане.

Диабетът, овладян с лекарства и без усложне­ния, допуска всички видове спорт, при условие че няма данни за хипогликемия. След рак на гърдата се избягват спортовете, при които има резки движения на ръцете и натоварване на гръдните мускули.

При свръхтегло бързото ходене пеша е непод­ходящо, защото се стига до вредно натоварване на ставите и проблеми с коленете, глезените и ханша. Всички спортове, свързани с подскачане и клякане, са недопустими.

 

10 минути активно ходене на ден действа против стрес.

15 минути активно ходене на ден увеличава два пъти шансовете да спрете цигарите. 30 минути активно ходене 6 пъти седмично намалява риска от рак на дебелото черво и на гърдата, както и от болестта на Алцхаймер. 30 минути мускулни упражнения два пъти седмично намаляват риска от остеопороза. 40 минути умерено ходене 3 пъти седмично намалява риска от инсулт. 1-2 часа ходене пеша на седмица добавя 5 години живот за жените и 6 години за мъжете. 2 часа ходене пеша през седмицата нормали­зира трайно кръвното налягане.

 

 

 

 

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар