Повече за кърменето и ползите от него

Кърменето някога е бил единственият метод за хранене на бебета и се счита за най-безопасният и най-полезните начин за предоставяне на течности и храна на растящото бебе.

Ползите от кърменето
Ползите от кърменето са широко документирани и изследвани и продължават да предоставят убедителни доказателства за предимствата на кърменето. То предоставя отличен начин за свързване с детето ви и прекарвайки това време заедно създавате началото на една силна връзка в първите седмици и месеци.

Никога няма да има равностоен заместител на майчиното мляко, което е специално създадено за поддържане на здравето и храненето на бебето ви.

Кърменето е отличен начин за изграждане на имунната система на бебето, тъй като анти-телата на майката се предават и чрез майчиното мляко и това помага за опазване на бебето от инфекции и заболявания.

Механизма на смучене от гърдата е много различен от смученето от бутилка и създава по-малко натрупване на налягане в малките тръби, свързващи ушите, носа и гърлото, така че има по-малък шанс от развиващите се инфекция на ухото, които са много чести при малките деца и бебетата. Кърмата осигурява отлично предпазване срещу развитието на диабет в детството, който постоянно се увеличава в съвременното общество. Също така кърмата намалява шансовете за развитие на астма при детето.

Наред с всички предимства на кърменето за детето, има много ползи и за майката. Не само, че кърменето предпазва от рак на гърдата и яйчниците, но също изгаря калории, така че наднорменото тегло, което често се получава по време на бременност се топи много по-бързо, отколкото при тези, които хранят бебето с бутилка.

Всички бебета ли могат да се кърмят?
Повечето жени могат да кърмят, въпреки че има някои състояния, при които не се препоръчва кърмене. Те са включени по-долу, но не включват всички условия, които могат да повлияят  на кърменето. Основната забрана е за жените с ХИВ, тъй като има вероятност от предаване на вируса от майката на бебето.

Много жени с рак често се чудя дали те могат да кърмят, отговорът е „да“, те могат стига да не са, подложени на химиотерапия или радиотерапия през това време. Също така не се препоръчва отлагане на лечението за да се кърми детето. По-добре е за детето да се храни с бутилка отколкото да загуби майка си.

Бебетата с цепнато небце обикновено са в състояние да се кърмят стига да се поставят направо на гърдата. Тези бебета могат да изкарват мляко през носа, което може да доведе до кашлица. Вашият педиатър ще ви посъветва, ако кърменето не е най-добрият вариант за вашето бебе.

Ако имате прекаран хепатит, като цяло се приема, че можете да кърмите. Тъй като бебето ви така или иначе ще са изложени на вируса по време на самата бременност, то може да има имунитет към него след като се роди. В случая на хепатит А, лечението е на разположение както за майката, така и за детето.

Жените, които имат импланти в гърдите, също ще могат да кърмят нормално, освен ако те не са с наранени нервни окончания от разреза. Те няма да усещат дали кърмят, докато се опитват. Вашата акушерка ще бъде в състояние да ви кажа, ако се произвежда мляко.

Как да разбера дали бебето ми се храни нормално?
Много очевидно, ако бебето произвежда достатъчно мокри или замърсени пелени (около 7 на ден), той или тя получава достатъчно течности и хранене. Повечето бебета, особено новородените ще искат хранене доста често, горе-долу на всеки 2-3 часа. Дължината на времето между всяко хранене ще се увеличи, тъй като бебето получава по-голямо количество. Също така бебето ще качва теглото си стабилно, около 100-200 гр. на седмица.

Друг знак, че бебето ви е достатъчно нахранено и напито, е да се наблюдава кожата и устните му за признаци за сухота. Понякога фонтанелата (меката част на върха на главата на вашето бебе) може да започне да потъва леко при дехидратиране.

Повече за кърменето
За да се гарантира успешното кърмене е важно за майката да се чувстват удобно и спокойно. Приятна, меко осветена стая може да бъде много успокояваща за майката и за детето. Опитайте се да храните бебето си в спокойна атмосфера, далеч от шума и суетата.

Кърменето е най-естественото нещо на света и трябва да бъде насърчавано от всички.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар